Ingrid Wall berättar i sommar i P1 om tiden efter dotterns uppmärksammade död.
Ingrid Wall berättar i sommar i P1 om tiden efter dotterns uppmärksammade död.

För ett år sedan gav sig Kim Wall ut på en ubåtstur med den danske uppfinnaren Peter Madsen, på vad som skulle bli hennes sista reportageresa i livet. I dag berättar Kim Walls mamma om tiden efter att det otänkbara skett i sommar i P1.

”Den ilskna telefonsignalen river sönder stillheten i sovrummet, de röda digitalsiffrorna på väckarklockan visar 05.31, det är fredag morgon den 11 augusti 2017 och livet ska aldrig mer bli detsamma”.

LÄS MER: Peter Madsen döms till livstid fängelse för mordet på Kim Wall

Så inleder Ingrid Wall sitt sommarprat i P1, på dagen ett år efter att hennes dotter klivit ombord på en hemmabyggd ubåt i Öresund, tillsammans med den danske uppfinnaren Peter Madsen. Ett möte som skulle leda till Kim Walls död.

– Kim är helt övertygad om att han bara är den lite kufiske mannen som har sitt rymdlaboratorium några hundra meter från huset där hon och Ole (pojkvännen, reds anm) bor,  en man med en spännande historia som hon vill berätta för världen, säger Ingrid Wall.

LÄS MER: Kim Wall kan få pris efter sin död

I sommarpratet beskriver Ingrid Wall den svåra tiden månaderna efter Kim Walls försvinnande. Det som inledningsvis kunde ha varit en olycka skulle visa sig vara något helt annat, i takt med att Kims kroppsdelar hittades i havet.

– Det tar 111 dagar innan polisen och dykarna hittar de sista delarna, Kims armar. Mitt i det absurda, fasansfulla och obegripliga känns det trots allt som en lättnad. Kim kommer hem till oss igen, hela Kim, säger Ingrid Wall.

LÄS MER: Kim Wall hedrad i New York – ”Vi saknar dig!”

I sommarpratet berättar hon om familjens stora tacksamhet till de dykare, poliser, hundförare och andra som hjälpt till i sökarbetet efter Kim.

– Otaliga gånger under det här året har vi fått frågan hur vi orkar. Svaret är enkelt. Det finns inget alternativ. Vi måste orka. Skulle vi ge efter har ondskan segrat ännu en gång, säger hon.

Ingrid Wall avslutar sitt sommarprat med att berätta om arbetet som fortgår i Kim Walls minne, om fonden som ska hjälpa unga kvinnor att fortsätta med god journalistik genom att skildra osynliggjorda människors berättelser världen över, och om ”spring för Kim-loppen”, som ordnas världen över för att samla in pengar till minnesfonden.

– Vi hoppas och tror att hon ska bli en förebild för andra kvinnor och för andra journalister. Kim kommer göra skillnad, långt, långt efter att hon kliver ombord på den hemmagjorda ubåten för att aldrig komma tillbaka, säger Ingrid Wall.

LÄS MER: Kim Walls mördare Peter Madsen misshandlad i fängelset

Mordet på Kim Wall

10 augusti 2017 vid 19-tiden

Kim Wall och Peter Madsen lämnar Köpenhamns hamn med Madsens ubåt.

11 augusti 2017 klockan 01.43 

Kim Wall har inte kommit hem och hennes pojkvän ringer polisen.

11 augusti 2017 vid 11-tiden

Peter Madsens ubåt skymtas men sjunker kort därefter. Han själv räddas men Kim Wall är försvunnen. Samma kväll meddelar polisen att Peter Madsen misstänks för mord alternativt dråp. Dagen efter häktas han misstänkt för ”vållande till annans död under särskilt försvårande omständigheter”.

21 augusti 2017

Det kommer fram uppgifter om att Peter Madsen sagt att han ”begravt Kim Wall till havs” i förhör. Samma dag hittas de första av hennes kroppsdelar i vattnet.

6 oktober 2018

Fler kroppsdelar från Kim Wall hittas.

16 januari 2018 

Peter Madsen åtalas för mordet på Kim Wall. Enligt åtalet ska mordet ha följts av planering och förberedelse.

8 mars 2018

Rättegången mot Peter Madsen inleds i Köpenhamns tingsrätt.

25 april:

Madsen döms till lagens strängaste straff, livstids fängelse.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset