Inlägget om receptkostnader för asylsökande är missvisande.
Inlägget om receptkostnader för asylsökande är missvisande.

En text som ställer en pensionärs medicinkostnader mot en asylsökandes har fått stor spridning på sociala medier. Viralgranskaren reder ut vad som gäller för olika gruppers medicinkostnader.

Texten om en apotekare som berättar om en man i 80-årsålder och en asylsökande har delats över 6 000 gånger på Facebook de senaste dagarna.  Vem som skrivit texten först är oklart. I det inlägg som fått mest spridning hävdas det att texten kopierats från flödet. Viralgranskaren har sökt personen som delat inlägget, men inte fått svar.

”En äldre man i 80 års åldern, nyss hemskickad från Karolinska kommer för att hämta ut sin nya blodtrycksmedicin. På doseringsetiketten har läkaren skrivit ”……tas senast 36 timmar efter utsättning av ramipril”. Jag gör iordning medicinen och den mycket charmiga mannen frågar mig vad detta kalas kommer att gå på. Jag svarar att det kommer att kosta 1880 kr,” står det i texten.

LÄS MER: Nej, Socialdemokraterna ordnade inte körkortsteori på arabiska för 10 kronor

Högkostnadsskyddet reglerar kostnaden för medicin

Mannen har enligt texten inte råd med medicin och lämnar apoteket. Vilken medicin mannen skulle hämta ut är oklart. Däremot finns det flera skyddsnät som gör det möjligt för den med knaper ekonomi att köpa dyra mediciner. Till att börja med går högkostnadsskyddet in redan vid 1 124 kronor. Därefter ges stigande rabatt till dess att man betalat 2 250 kronor, vilket är maxkostnaden en person kan betala för medicin och stomiprodukter på recept.

Om den 80-åriga mannen inte har handlat någon medicin tidigare under året skulle prislappen kunna landa på 1 880 kronor. Om mannen handlar mer receptbelagd medicin under året och kommer över 2 250 kronor behöver han inte längre betala.

Går att dela upp betalningen av dyra recept

Flera Apoteket erbjuder även en avbetalningsplan på dyra receptbelagda mediciner. En sådan plan sätts upp genom att skicka in en ansökan om delbetalning till Apoteket. När räkningen för receptet kommer kan man välja att betala hela summan eller att dela upp priset över tolv månader till dess att man når högkostnadstaket.

På ett Apotek är till exempel den lägsta möjliga inbetalningen 183 kronor, där en aviseringsavgift på 19 kronor för brev, respektive 14 kronor för autogiro tillkommer, men priserna kan variera. Utöver receptbelagda mediciner kan man på flera Apotek även sätta upp en avbetalningsplan för andra kostnader från inköp på Apoteket. Vanligtvis ligger kreditgränsen runt 4 000 kronor.

LÄS MER: Nej, bilden visar inte en pensionär som får sin rullator beslagtagen

”Efter ett tag kommer en annan kund in, en kund som saknar asyl. Han har fått ett recept på ett läkemedel som kostar tiotusentals kronor. Pga regelverk så ska denna asylsökande endast betala 50 kr. 50 kr!!!!!!Oavsett läkemedlets pris. Resten ska faktureras till Migerationsverket som betalar fakturan,” står det sedan i den delade texten.

Subventionerade recept för asylsökande

Det stämmer att asylsökande betalar 50 kronor för de flesta mediciner som hämtas ut på recept.

Vuxna asylsökande och papperslösa har nämligen rätt till subventionerad vård när det gäller vård som inte kan anstå. Begreppet är inte tydligt definierat, men innebär att asylsökande har rätt till billigare mediciner när utebliven behandling kan leda till allvarliga skador i närtid. För att det ska gälla krävs att en läkare intygar på att medicinen inte kan anstå. Vid sådana fall blir prislappen för ett recept 50 kronor.

Om asylsökande betalat för vård som inte kan anstå och som totalt överstiger 400 kronor går det att ansöka om särskilt bidrag från Migrationsverket. Godkänns ansökan, kan Migrationsverket ersätta den asylsökande för de kostnader som överstiger priset.

Jämförelser mellan pensionärer och asylsökande

Liknande jämförelser om kostnader som skiljer sig mellan asylsökande och pensionärer används ibland av personer som vill ställa de två grupperna mot varandra. Ofta finns det bakomliggande information som inte lyfts fram för att spä på motsättningar mellan grupperna.

LÄS MER: Nej, den ”invandrade pensionären” får inte dubbelt så mycket som den ”svenske pensionären”

 

Inlägget som delats

Nedanför kan du läsa inlägget som delats i sin helhet.

Kopierat från flödet 😢😢😢 Kära vänner. Låt mig berätta om något som krossade mitt hjärta idag. Låt mig berätta om hur våra pensionärer som har byggt upp Sverige lever och behandlas genom våra politiker.

En äldre man i 80 års åldern, nyss hemskickad från Karolinska kommer för att hämta ut sin nya blodtrycksmedicin. På doseringsetiketten har läkaren skrivit ”……tas senast 36 timmar efter utsättning av ramipril”. Jag gör iordning medicinen och den mycket charmiga mannen frågar mig vad detta kalas kommer att gå på. Jag svarar att det kommer att kosta 1880 kr. Då blev mannen tyst. Jag önskar att ni kunde se förtvivlan i hans ögon när han insåg att det är alldeles för dyrt för honom. Skamset säger mannen att han inte har råd och försöker skämta bort det genom att säga att han kommer behöva råna en bank. Mannen lämnar apoteket utan sin medicin.

Efter ett tag kommer en annan kund in, en kund som saknar asyl. Han har fått ett recept på ett läkemedel som kostar tiotusentals kronor. Pga regelverk så ska denna asylsökande endast betala 50 kr. 50 kr!!!!!!Oavsett läkemedlets pris. Resten ska faktureras till Migerationsverket som betalar fakturan. 👏🏼

Jag tänker inte vara den som är så, men HELVETE vad jag blir förbannad. En människa som har jobbat 60 år av sitt liv, gjort rätt för sig och betalat skatt. En människa som har byggt upp Sverige. Denna människa ska få leva på småpengar. Denna människa ska inte ha råd med sin blodtrycksmedicin. Hur fan är det möjligt att vi lever i ett så fucked up samhälle?

Vi bör skatta oss lyckliga som bor i Sverige där vi har privilegiet att endast betala max 2250 kr för ett läkemedel oavsett kostnad.
Däremot visar våra svenska politiker gång på gång att de sviker pensionärerna. De lovar höjningar på 600 kr. Slopa höjningarna och låt våra äldre få gratis tandvård, gratis läkarvård, låt dem få mediciner för 50 kr som vi fakturerar till en mydighet som de kan uppkalla Pensionärsverket, ge dem samma särbehandling som våra asylsökande och andra får.

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset