First Aid Kit  bara växer och når alldeles snart stjärnorna däruppe.  
First Aid Kit  bara växer och når alldeles snart stjärnorna däruppe.  
Warner Music

Oscar Zia kommer att plåga oss i sommar. 

Johanna Attesson

Alice Boman är  lågmäld, intim och privat, men hörs riktigt bra ändå.

All Over Press

Fucked Ups  arenapumpande grävskopepunk bara växer och växer i omfång.

First Aid Kits nya singel, ”My silver lining”, innehåller allt som gör musik stor. Det är det riktigt stora utropstecknet bland veckans musikutgivningar, enligt Metros recensenter.

Andra riktigt hörvärda musikmåsten i veckan står Alice Boman, Fucked Up, Oscar Zia och Mapei för.

Når snart stjärnorna

First Aid Kit - ”My silver lining”

Singel

Betyg: 5                                            

2010 listade jag First Aid Kit som ett band att hålla ögonen på. 2012 hittade man ”Lion's roar” på min årsbästalista. Om ”My silver lining” är en fingervisning kommer systrarna Söderberg även i år att hamna på en eller annan lista, ity de bara växer och når alldeles snart stjärnorna däruppe.

Det här är nämligen allt som gör musik stor. Längtan och väntan, sorg, rastlöshet och mod. Den väcker minnen eller kanske drömmar. Hittar nya noter på känsloregistret vid varje vändning. Första gången ville jag gråta hjälplöst åt körerna. Tionde gången ville jag dansa styrdans under kulörta lyktor. Nu vill jag göra båda samtidigt. I morgon något annat. Förmodligen åka gammal cheva genom öknen.

MARIA FORSSTRÖM 

Lyssna här

En blivande sommarplåga

Oscar Zia - ”Love on the run”

Låt

Betyg: 4

På Zias debutalbum ”I dont know how to dance” finns endast åtta låtar och av dem har jag redan hört tre vilket känns trött. Därför blir jag extra glad när jag lyssnar på en av de nya låtarna ”Love on the run” och den fångar mig på första tonerna.

”Jag har inte hittat min stil ännu”, sa Oscar Zia till Metro under Melodifestivalen och jag vill säga att det har han visst gjort. ”Love on the run” är en glad, medryckande poplåt (tänk Jason Mraz ”Im yours” fast poppigare) och en blivande sommarplåga.

En given stil för Zia.

ANNELI SANDBERG

Lyssna här

Skört, vackert och bra

Alice Boman - ”What”

Singel

Betyg: 4

Tjejer, glöm bort det där med att ni måste höja era röster för att höras. Det funkar också att vara lågmäld, intim och privat.

Det bevisar Malmöartisten Alice Boman, som med nya singeln ”What” blivit den mest är den mest omtalade svenska artisten i världens musikbloggar just nu, enligt The Hype Machine.

En Stina Nordenstam för 2010-talet. Skört, vackert, nära – och mycket bra.

PETER LINDHOLM 

Lyssna här   

Mustig grävskopepunk

Fucked Up - ”Year of the dragon”

Låt

Betyg: 4

Omvända världen: Fucked Up är numera bättre på progressiva mastodontverk, än på den snärtiga hardcorepunk de debuterade med för 14 år sedan.

Kanadensarnas nya inlägg i sin astrologiserie kliver in på mustiga 18 minuter. Stark tobak för de som vill ha tre ackord på två minuter.

Drakens år radar upp mystiska intron, arenapumpande grävskopepunk och diaboliska gitarrer med drag av Watain – utan att för den skull någonsin vara ens i närheten av något som kan kallas mangel.

Det är givetvis lika bra som det är uppknullat.

CHRISTOFFER RÖSTLUND 

Lyssna här

Hemskt söt historia

Mapei - ”Don't wait”

Video

Betyg: 4

”Don't wait” sjunger Mapei ( Jaqueline Cummings)  men det är precis vad hon tvingar oss att göra. Först kom låten - ”amper och fullständigt elektrisk”, löd Ametist Azordegans omdöme i Metro i höstas - sedan kom remixarna och nu, till slut, är videon också här.

En hemskt söt historia - det är inte bara flicka möter pojke med storslagna känslor, utan det viktigaste av allt: Vänskapen.

MARIA FORSSTRÖM  

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset