Partierna har i årets val praktiskt taget rensat ut alla äldre ur kandidatlistorna, menar "Staffan".
Partierna har i årets val praktiskt taget rensat ut alla äldre ur kandidatlistorna, menar "Staffan".

Äldre måste få dela med sig av sin erfarenhet – för landets bästa, menar "Staffan".

Detta är en insändare. Det är personen som skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Den 28 november valdes Nancy Pelosi, 78 år, på nytt till talman för kongressen i USA. Hon kommer som talman och ledare för demokraterna att vara den främste motståndaren till president Trump – 72 år fyllda. Dessa båda är inte ensamma på ledande positioner i USA –  USA:s centralbanks tidigare ordförande Janet Yellen är över 70 år. Det går att hitta ­exempel på folkvalda statsöverhuvuden på närmre håll – presidenten i Österrike är 74 år och i Finland är presidenten 70 år gammal.

LÄS MER: Insändare: Svårt att känna respekt för den rika riksdagen

Sådana val hade inte varit möjliga i Sverige där endast 6 av 349 ledamöter i riksdagen har fyllt 65, trots att 27 procent av väljarna är över 65. Partierna har i årets val praktiskt taget rensat ut alla äldre ur kandidatlistorna.

Under antiken och följande århundraden visades aktning för äldre överallt i världen och så även i Sverige.

Föraktet för äldre är något nytt. Under antiken och följande århundraden visades aktning för äldre överallt i världen och så även i Sverige. 

När har då inställningen till äldre och deras förmågor förändrats? Förmodligen har förändringen skett under de senaste årtiondena då äldre människor av politiker förvandlats, ibland till ”köttberg” men oftast till ”brukare” av sjukvårdens och socialtjänstens omsorger.

LÄS MER: Insändare: Kan vi prata om våldet som våra unga utsätts för?

Äldre kräver inflytande och likabehandling i alla avseenden. Vi måste få delta i samhällslivet och för landets bästa dela med oss av vår erfarenhet.

Staffan 

LÄS MER: Så här skickar du insändare till Metro

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset