Försäkringskassan säger att alla mina behov kallas ”egenvård” eller ”sjukvård”. Det är för att jag inte kan äta, andas eller röra mig som ett vanligt barn och för att jag exempelvis får min mat via sond, skriver insändarskribenten.
Försäkringskassan säger att alla mina behov kallas ”egenvård” eller ”sjukvård”. Det är för att jag inte kan äta, andas eller röra mig som ett vanligt barn och för att jag exempelvis får min mat via sond, skriver insändarskribenten.

Jag måste ha 20 timmar grundläggande behov för att vara berättigad assistans från försäkringskassan. Jag gav som förslag att vi skulle ta bort min knapp på magen och tvångsmata mig i stället men då kanske jag skulle svälta ihjäl, skriver insändarskribenten "Walter".

Detta är en insändare. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Hej Åsa Regnér!

Jag heter Walter och är en av de få barn som saknar grundläggande behov. Ja det låter kanske konstigt Åsa, men försäkringskassan säger att alla mina behov kallas ”egenvård” eller ”sjukvård”. Det är för att jag inte kan äta, andas eller röra mig som ett vanligt barn och för att jag exempelvis får min mat via sond.

Pappa säger att jag måste ha 20 timmar grundläggande behov för att vara berättigad assistans från försäkringskassan. Jag gav som förslag till pappa att vi skulle ta bort min knapp på magen och tvångsmata mig i stället men då kanske jag skulle svälta ihjäl.

LÄS MER: INSÄNDARE: Jag har en knut i magen inför min sons skolstart

Åsa, du säger att det är de prejudicerande domarna som gör att det blir så här fel. En prejudicerande dom är om förutsättningarna är i stort sett identiska. Sondmatningen jämförs med en dom om varma bad och massage. Jag kan ju förstå att massage är lite lyxig och inte kan räknas som ett grundläggande behov. Jag överlever ju utan det men inte utan mat eller att andas, trots att jag är en riktig kämpe.

Finns det kanske en risk att denna dom är feltolkad för att myndigheten fick ett regleringsbrev där det stod att vi skulle spara på assistans? Vad tror du innerst inne?

LÄS MER: Insändare: Jag minns när det gick att få vård

Ibland kan barn som jag få hjälp ändå om man har en psykologisk funktionsnedsättning kopplad till övriga behov. Jag uppfyller kriteriet på psykologisk funktionsnedsättning på grund av min allvarliga hjärnskada som gör att jag är som jag är. Det är även den som läkarna säger gör att jag har alla mina problem men försäkringskassan anser bara den vara kopplad till min epilepsi. Epilepsi är sjukvård och det får man inte heller assistans för.

Jag ser att jag inte är ensam i den här situationen och varje dag utan hjälp är en potentiell livsfara för alla superbarn utan grundläggande behov. Vad tänker du göra åt detta i dag Åsa och är inte alla barn lika värda? Då borde väl vi superbarn också ha grundläggande behov?

Jag vill därför skänka en tanke till alla underbara superbarn och säga att jag hoppas vi kan överleva detta tillsammans och hoppas att allmänheten fortsätter skänka oss en tanke och kämpar för oss.

Walter

LÄS MER: Vill du också skriva en insändare? Här kan du läsa om hur det går till.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset