Julen är inte en högtid som förknippas av mys och härligheter av alla. För vissa är den tvärtom en påminnelse om en tid man helst vill glömma.
Julen är inte en högtid som förknippas av mys och härligheter av alla. För vissa är den tvärtom en påminnelse om en tid man helst vill glömma.

Julen innebär inte positiva upplevelser för alla. 
Dagens insändarskribent har valt att sluta fira jul efter 
tunga upplevelser i barndomen.

Detta är en insändare. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Julbodarna, ljusslingorna och julskyltningen är uppe i stan. Vissa bodar är redan öppna och erbjuder donuts eller hantverk. Julen är på ingång och det märks.

Vänner jag pratar med ser fram emot julen, de säger det ska bli mysigt att julpynta och att vi får ha glögghäng. Jag ler och svarar »javisst« men känner något annat inombords. För mig har julen inget värde längre och är något jag förknippar med stark ångest.

Som barn var det motstridiga känslor. Ena sidan älskade uppståndelsen kring det. Hur vi i skolan gjorde rischoklad, gick luciatåg och sjöng »War is over« med John Lennon. Men så fanns det sidan i mig som avskydde allt vad julen innebar. Det hände något hemma nämligen. Det började osa stress och bekymmer från vuxna som kände sig otillräckliga för att de hade taskig ekonomi. Det blev mycket bråk och tårar.

LÄS MER: INSÄNDARE: Jag längtar tills julen är över

På själva julen var det stundvis fint med god mat, Kalle Anka och klappar till slut, men avslutet var detsamma. För mycket sprit och tjafs.
Jag minns att jag majoriteten av jularna satt ihopkrupen i soffan med Aladdinasken i knäet, sent inpå kvällarna, och grät. Återigen kände jag mig lurad och bestulen på en högtid.

Som nittonåring bestämde jag mig för att sluta fira jul. Det är det bästa beslut jag tagit. Julen är något jag lurats in i att fira och tycka om.

Och varför?

Det har bara varit ett lidande och skapat oro hos mig. Jag ser det som en ren befrielse att göra vad jag själv vill med högtiden.
Jag jobbade förra året och tänker göra samma sak i år. En sak som skiljer sig från i fjol är dock att jag ska äta julmiddag hos pappa. Inte på grund av att julen är så jävla fantastisk utan för att gemenskapen julen för med sig är trevlig.

Anonym

Läs mer: Så gör du för att skriva i Metro

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset