Insändarskribenten tror att människor som arbetar inom vården kan få högre lön om de förhandlar själva.
Insändarskribenten tror att människor som arbetar inom vården kan få högre lön om de förhandlar själva.

Att alla får löneförhandla själva kommer att gynna både arbetsgivare och arbetstagare, skriver insändarskribenten.

Detta är en insändare. Det är personen som skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag såg ett inslag i SVT:s morgonprogram om den stora kostnaden för inhyrd vårdpersonal och de naiva förslag som ansvarig minister kommer med. Det är stor brist på anställd vårdpersonal – men det finns att hyra.

Jag har i hela mitt arbetsverksamma liv jobbat inom IT, som i dag anses som välavlönat. Något helt annat var det på 70-talet när jag lyckades få ett jobb inom data med nästan halverad lön jämfört med min tidigare anställning som lastbilschaufför.

Ett antal år senare ökade efterfrågan. Jag och en kollega blev kontaktade av en rekryterare men den lokala fackföreningen tvärbromsade när chefen konfronterade honom med våra löneanspråk.

LÄS MER: Insändare: Skräm inte upp barnen med prat om längd

Ett år senare gick vi ändå över till ett konsultbolag med flera gånger högre lön. Fast vem var den stora bromsklossen? Jo, fackföreningen som gav oss hälsningen ”Nu har ni fått mer än ni förtjänar”. Efter det har jag aldrig varit med i facket utan förhandlat själv.

Samma sak upplever jag är det som sker inom vården, facket bromsar och ser enbart till de med lägst löner och utbildning. Skrota fackets monopol på lönesättning och låt den enskilde själv få förhandla sin lön. I längden kommer det att löna sig både för arbetsgivare och arbetstagare.

Undra när samma sak kommer inom Polisen, med välavlönade inhyrda poliser.

Själv är bäste dräng

LÄS MER: Insändare: Jag har en knut i magen inför min sons skolstart

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset