Rakhmat Akilov dödade flera innan han kraschade in i Åhléns med ambitionen om att spränga sitt färdmedel i luften. Geofencing, teknik som sätter upp digitala fartblockerare, kan bli verklighet i Stockholm efter terrorattacken.
Rakhmat Akilov dödade flera innan han kraschade in i Åhléns med ambitionen om att spränga sitt färdmedel i luften. Geofencing, teknik som sätter upp digitala fartblockerare, kan bli verklighet i Stockholm efter terrorattacken.

Dagens insändarskribent vill motverka att människor blir fientligt inställda mot Sverige.

Detta är en insändare. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Nu ska vi svenskar vara så tekniskt duktiga igen och skydda oss mot terrorism med hjälp av geofencing, alltså någon form av ”digitala staket”, som ska hindra att fler vansinneskörningar med lastbil ska kunna genomföras. Hur mycket ska det kosta, och hur troligt är det att historien upprepar sig?

Om vi fortsätter med våra negativa attityder till hjälpsökande skulle en ­liknande attack kunna genomföras. Hade geofencing funnits på Drottninggatan den 7 april skulle inte bilföraren kunnat gasa på lika fort som Akilov gjorde, och då skulle kanske inte människor hade blivit ihjälkörda. Men ännu bättre hade det varit om Akilov aldrig hade fått idén att attackera Sverige – och den idén hade han förmodligen inte fått, om han hade blivit tilldelad permanent uppehållstillstånd och arbetstillstånd när han ansökte om detta, anser jag.

LÄS MER: Akilov: En svetsare som blev terrorist

Jag anser alltså att en mycket bättre och säkrare åtgärd än geofencing är att ge asylsökande uppehålls- och arbetstillstånd, så att de får möjlighet att leva vidare i säkerhet och inte får någon anledning att känna sig fientligt inställda mot Sverige.

De flesta personer som söker asyl i Sverige gör detta för att de har flytt från livsfarliga förhållanden i olika krigförande och/eller minoritetsterroriserande länder. Om vi ger dem en tillflykt i Sverige genom uppehållstillstånd och arbetsmöjlig­heter tror jag att de allra flesta kommer att ge positiva gensvar och bli goda och hederliga arbetare. Vi skulle kunna fylla flera av de tomrum som finns på arbetsmarknaden.

LÄS MER: Digitala staket ska stoppa terrordåd

Jag är helt säker på att ett sådant förfarande skulle bli både mera verksamt och billigare än att installera geofencing.

Positivt bemötande ger i de allra flesta fall mer positivt resultat än misstänksamhet och straff på förhand.

S. Johansson

LÄS MER: Så gör du för att skriva i Metro

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset