Karolina Blom Wiberg på Blodcentralen Stockholm svarar på en insändare som ställde sig undrande till reglerna kring vilka som får och inte får ge blod.
Karolina Blom Wiberg på Blodcentralen Stockholm svarar på en insändare som ställde sig undrande till reglerna kring vilka som får och inte får ge blod.

En insändare som ifrågasatte varför de som är äldre än 65 inte får ge blod lika lättvindigt som yngre får svar från en som arbetar på Blodcentralen.

Svar på Birgeros insändare (18/1). Tack för att du är engagerad i blodgivningen! Blodcentralens regler utgår ifrån Socialstyrelsens bestämmelser (SOSFS 2009:28). Så här skriver Socialstyrelsen: ”Förstagångsgivare över 60 år får godkännas efter det att den ansvarige läkaren vid blodcentralen gjort en bedömning. Fortsatt blodgivning efter 65 år kräver ett årligt tillstånd från den ansvarige läkaren”.

LÄS MER: Akut blodbrist i Stockholm – såhär gör du för att lämna blod

En person som inte har givit blod tidigare alternativt en blodgivare som inte har givit blod på fem år räknas som ”förstagångsgivare”. Det är av omtanke för blodgivaren som regeln finns.

Risken för hjärt- och kärlsjukdomar, vilka ger en ökad risk för komplikationer i samband blodgivning, ökar med stigande ålder. Bedömningarna kan se olika ut i landet eftersom inte alla blodcentraler har resurser att göra en läkarbedömning av alla äldre personer som önskar bli blodgivare.

Karolina Blom Wiberg, Blodcentralen Stockholm

Detta är en insändare. Det är personen som skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

 LÄS MER: Så vet du om du får ge blod

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om lämna blod