Jag har själv vänner och bekanta som inte är rädda att uttrycka dessa åsikter trots att de gör så ont för så många människor, skriver insändarskribenten.

Detta är en insändare. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Sverige är ett av världens mest jämställda länder – så sägs det ofta. Trots det hör jag ständigt någon slänga ur sig ett sexistiskt skämt, en rasistisk kommentar eller en så homofobisk mening att man blir mörkrädd.

Du lär andra att de också får skada dem på samma sätt som du gör.

Jag har själv vänner och bekanta som inte är rädda att uttrycka dessa åsikter trots att de gör så ont för så många människor. Och jag har familjemedlemmar och släktingar som vägrar använda sig av ordet ”hen” för att det är ”så löjligt” och för att de minsann alltid har sagt ”han” eller ”hon”. När du uttrycker dessa åsikter och stärker de normer vi andra försöker bryta, då lär du dina kollegor, dina vänner och dina barn att ditt beteende är okej, att man faktiskt får säga så.

Du rättfärdigar både rasism, sexism och homofobi med dina skämt och kommentarer. Du gör så mycket mer än att bara skada de här grupperna, du lär andra att de också får skada dem på samma sätt som du gör.

LÄS MER: Insändare: Så klev jag ur min roll som 54-årig surgubbe

Är det inte dags att vi börjar leva upp till vårt rykte som det jämställda landet? Att vara ett av världens mest jämställda länder är ingen ursäkt att sluta kämpa, det är en anledning att försöka hårdare.

Sandra

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset