Svenskan trängs undan av engelska inom fler och fler områden, skriver "Också språkförsvarare".
Svenskan trängs undan av engelska inom fler och fler områden, skriver "Också språkförsvarare".

Jag får inte ihop ledande politikers hållning i språkfrågan, skriver "Också språkförsvarare".

Detta är en insändare. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Å ena sidan har Sverige en språklag från 2009, som anger att svenska är vårt huvudspråk och att det ska kunna användas inom alla samhälls­­­om­råden.

LÄS MER: Insändare: Jag har nekats tusentals jobb – på grund av min rullstol

Språklagen är dock tandlös, utan vare sig sanktionsmöjligheter eller en tillräckligt bred spännvidd. Vi ser i princip dagligen hur svenskan trängs undan av engelska inom fler och fler områden.

Listan kan göras lång utöver reklam, företagslingo och snack i radio och tv. Vad blir nästa steg?

Vad ska vi med svenskan till om den i princip aldrig behövs utan ständigt kan bytas ut?

Och politiker lyfter inte ett endaste finger för att verkligen stå upp för vårt språk. Vi tvingas i princip att anpassa oss till självutplåning och man får allt som oftast, när man lyfter luren, höra ”for english press five”. Det är hur lätt som helst att ”runda” svenskan i dag och det är tragiskt.

Vad ska vi med svenskan till om den i princip aldrig behövs utan ständigt kan bytas ut?

Hur har ni tänkt att motivera invandrare på sikt, att lära sig svenska när ni inte ens själva verkar bry er? Naturligtvis måste det till en medvetandeökning även bland gemene man om att inte bara »jamsa med« men ni politiker borde vara förebilder och gå i bräschen.

LÄS MER: Insändare: Hundar är oärliga och farliga rovdjur

Svenskan är ju även ert språk och i de flesta fall också modersmål. Hur kan det vara möjligt med ett med en sådan låt-gå-mentalitet och ointresse? Vill ni mista ert språk?

Också språkförsvarare

LÄS MER: Så gör du för att skicka insändare till Metro

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset