"Jag blir arg och ledsen över allt elände", skriver "Ricardo".
"Jag blir arg och ledsen över allt elände", skriver "Ricardo".

För att motverka tiggeri och hjälpa de hemlösa och andra utsatta föreslår insändarskribenten "Ricardo" ett matkupong­system som kan ge de behövande mat.

Detta är en insändare. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag vet inte hur många gånger jag sett hemlösa eller andra människor i nöd som klivit upp i pendeltågsvagnen jag sitter i och ber om en slant. Deras öden ställer åtminstone mig inför svåra frågor. En av dessa är »hur kan jag hjälpa till?« En annan är »hur kan jag vara säker på att de pengar hen får kommer att gå till mat och inte droger och annat?« Den tredje kan vara »får hen behålla pengarna eller är de till någon annan?«

LÄS MER: Insändare: Vi vänder ryggen åt fattigdom när vi möter den här

Jag, som många andra brukar inte gå omkring med kontanter, vare sig mynt eller sedlar, så när jag möter en hemlös eller en annan medmänniska i nöd är det sällan jag kan hjälpa till där och då. Så frågan är om man kunde hitta ett system med »matkuponger« som dels ger mig säkerhet att kupongerna används till mat och inget annat, dels ger mottagarna säker tillgång till en snabb, enkel måltid när de har kuponger på sig och dels gör tiggeri ointressant för slavdrivare som kan lura hit människor som tigger från utlandet.

Jag, som många andra brukar inte gå omkring med kontanter, vare sig mynt eller sedlar, så när jag möter en hemlös eller en annan medmänniska i nöd är det sällan jag kan hjälpa till där och då.

Systemet kan hanteras av en icke vinstgivande organisation, och skulle kunna fungera så här:

  • Jag köper ett antal matkuponger med ett värde på 20 kronor.
  • Jag ger dem till vem jag vill.
  • De som får kupongerna kan endast köpa mat hos anslutna företag.
  • Först när kupongerna används, det vill säga när de löses in, dras värdet av från mitt konto.

LÄS MER: Insändare: Låt oss som är hungriga äta dina rester på restaurangen

Självklart borde detta inte behöva existera i Sverige, vi ger trots allt över 30 procent av våra intäkter till staten för att de ska kunna hantera bland annat fattigdom och social hjälp. Men med tanke på hur bristfälligt staten uppenbarligen använder våra resurser så tror jag att detta kan vara en lösning.

Jag vet inte, jag är bara arg och ledsen över allt elände jag ser omkring mig.

Ricardo

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset