Kor kan bli en bristvara i ett helveganskt samhälle, enligt "Matz".
Kor kan bli en bristvara i ett helveganskt samhälle, enligt "Matz".

När veganerna förespråkar ett köttfritt samhälle tänker de inte på konsekvenserna: ett djurlöst samhälle, menat "Matz".

Detta är en insändare. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag satt på ett kafé och lyssnade på ett samtal mellan ett gäng unga veganer där julmaten diskuterades. De var inte helt oväntat extremt kritiska till att kött förtärdes och de var helt eniga om att djuren (i detta fall grisen) i stället skulle få leva ett »naturligt liv«. Detta väckte en fundering om vad detta skulle innebära rent praktiskt.

LÄS MER: Insändare: Lägg bort mobilen om du vill att ditt barn ska lyckas

Människan har i årtusenden nyttjat får, getter, nötkreatur, höns, grisar med mera som födokälla, arbetskraft och som leverantörer av ull och läder. Det är även bra länge sedan något av ovan djur levt ett naturligt liv utan de är rent krasst uppfödda för att förbrukas, hur grymt det än låter. 

Om ingen drack mjölk, åt kött och ägg, bar ulltröjor och läderskor skulle man förmodligen få besöka ett zoo för att se en kossa eller en gris.

För att dra de unga idealisternas resonemang till sin spets blir ju resultatet av ett helveganskt samhälle att grisar, kossor, får och höns i princip utrotas. Ingen skulle hålla djur bara för djurens skull och det är ju inte så att det bara är att släppa ut dem i naturen där de snabbt skulle svälta/frysa ihjäl. Detta blev resultatet när pälsdjursaktivister släppte lös en massa minkar som inte hade en aning om vad naturen var för något. 

LÄS MER: Insändare: Varför har ni skägg – vill ni se ut som gubbar?

Om ingen drack mjölk, åt kött och ägg, bar ulltröjor och läderskor skulle man förmodligen få besöka ett zoo för att se en kossa eller en gris. Med detta sagt är det ju viktigt att djurindustrin sätts åt så den gör sin verksamhet så skonsam det överhuvudtaget går.
Matz

LÄS MER: Så här skickar du insändare till Metro

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om djur vegan Kött