Staten borde bestämma att alla unga kvinnor och män under en period måste ägna sig åt fysisk aktivitet utomhus, skriver insändarskribenten.

Detta är en insändare. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Förr i tiden ägde staten ett antal dagar av de allra flesta mäns liv där staten hade rätt att bestämma att dessa personer skulle sova i tält, ägna sig åt fysisk aktivitet i naturen och ha begränsad kontakt med omvärlden. Jag syftar naturligtvis på den allmänna värnplikten. Målet var så klart att dessa utomhusövningar skulle träna männen att kunna agera militärt i en tänkt krigssituation.

Staten borde bestämma att alla unga kvinnor och män under en period måste ägna sig åt fysisk aktivitet utomhus.

I dag behöver vi också folk som på ett eller annat sätt kan försvara vårt land. Men framför allt behöver vi samhällsmedborgare som kan ta hand om sitt liv på ett sådant sätt att de klarar av att ta ansvar för sin hälsa, sitt vardagsliv och sitt arbete. För att klara dessa saker behöver man kunna strukturera upp sitt liv så att det är skillnad mellan dag och natt, arbete och fritid, ansvar och nöjen. Man behöver också fysiskt aktivitet.

Många föräldrar strävar efter att deras barn ska växa upp till att kunna ta ansvar för sådana här saker. Förskola, skola och fritidshem försöker också så gott de kan att vägleda unga människor till ett fungerande vuxenliv. Trots det hamnar väldigt många ungdomar och unga vuxna i en ond cirkel av överanvändande av sociala medier, konsumtion av skräpmat, stillasittande och sömnstörningar.

LÄS MER: Insändare: Så klev jag ur min roll som 54-årig surgubbe

Hur vore det om det infördes en ”allmän livsstilsplikt” för unga vuxna? Staten borde bestämma att alla unga kvinnor och män under en period måste ägna sig åt fysisk aktivitet utomhus, lära sig bära packning på ett vettigt sätt, klara sig i naturen om det kniper, äta nyttig mat på bestämda tider och sova regelbundet. Naturligtvis skulle detta kosta, men har vi råd med vad det kostar sjukvård och bidragssystem att inte införa någon typ av det jag beskrivit ovan?

Anna

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om värnplikt