Pojke med talsvårigheter får hjälp av logoped.
Pojke med talsvårigheter får hjälp av logoped.

Ett av syftena är att förebygga framtida svårigheter i skolan, skriver logopeden Birgitta Rosén om BVC:s samarbete med logopeder där de försöker hitta avvikande i tal- och språkutveckling hos små barn.

Detta är en insändare. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Kommentar till ”En mamma som helt börjar tappa tron på BVC”.

Sedan många år genomför BVC-sjuksköterskor en språklig screening av barn vid 2,5 respektive 4 års ålder och samarbetar i detta med länets ­logopedmottagningar. ­Syftet är att tidigt kunna upptäcka barn med försenad och/eller avvikande tal- och språkutveckling, så att barnen kan remitteras till logoped för vidare undersökning och stöd. Ju tidigare dessa barn får hjälp, desto bättre är prognosen, vilket det finns stort vetenskapligt stöd för. Ett av syftena är att förebygga framtida svårigheter i skolan.

LÄS MER: Insändare: Det heter inte dagis

Logopeder har en mycket bred medicinsk kompetens och har bland annat som uppgift att stödja föräldrar till barn med språkliga svårigheter. Detta är tänkt som en hjälp för barnen och föräldrarna och det är olyckligt om detta uppfattas som att skuldbelägga föräldrar. Om det uppfattats så är det bara att beklaga.

Birgitta, Leg logoped

LÄS MER: Så gör du för att skriva i Metro

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om vård barn