Drömmen om en egen bostad kanske för insändarskribenten förblir en dröm.
Drömmen om en egen bostad kanske för insändarskribenten förblir en dröm.

En framtida reporänta på 4 procent är helt horribelt för dem som köpt bostad de senaste tio åren.

Detta är en insändare. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Riksbanken har aviserat för höjd reporänta, vilken inom de närmaste åren då ska landa någonstans runt 4 procent. Helt horribelt i mina ögon. Eftersom de har skapat en marknad där huspriserna tillåtits skena i höjden anser jag att de också måste ta ansvar för följderna om de genom höjd reporänta skapar oskäliga boendekostnader för högt skuldsatta.

LÄS MER: Insändare: Svårt att känna respekt för den rika riksdagen

Detta måste återställas på ganska lång sikt. Lika lång som räntan nu varit låg. Människor som köpt bostad de senaste 10 åren – och då främst de som köpt sitt första boende med hög belåning och har en boendekostnad på 10 000–15 000 konor – får det kärvt. Om räntan går upp 4 procentenheter blir lånet 3 gånger dyrare. Räntekostnad på 8 000 i månaden blir då 24 000 och till det kommer driften och underhållet. Hur många klarar av att bo kvar då? Och alla som tvingas sälja. Till vem ska de sälja och till vilket pris? Vi får en ekonomisk kris och en ny bubbla där många hamnar i skuld­fällan där de mist bostaden men står med skulderna kvar.

Vem tar då ansvar för följderna bara för att Riksbanken låtit bolånemarknaden orsaka skenande huspriser och omfattande skuldsättning? Hur många personliga konkurser kommer det att krävas? Själv är jag i nuläget skuldfri och vill köpa bostad, men vågar man?

Orolig

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset