Dockor klädda i samiska kläder.
Dockor klädda i samiska kläder.

På Jokkmokks marknad verkar det inte finnas någon som helst respekt för ursprung, utan där blir vi som är klädda i kolt plötsligt som cirkusdjur, skriver dagens insändarskribent.

Detta är en insändare. Det är personen som skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Snart är det Jokkmokks marknad – en marknad som halva Norrbotten och folk från andra sidan världen åker till för att besöka Även om just du inte besöker marknaden så kommer det förmodligen inte undgå dig att den pågår när ditt Instagramflöde svämmas över av bilder härifrån. Det finns just en bild som jag tycker återkommer år efter år – nämligen den klassiska »Jokkmokks-marknad-bilden« där fokus i bilden är en koltklädd person, som oftast är fotad bakifrån. Tror du att en person som är fotad bakifrån vet om att hen blir fotad?

När jag ser dessa bilder kan jag jag inte låta bli att tänka på rasbiologi.

När jag ser dessa bilder kan jag jag inte låta bli att tänka på rasbiologi. Böcker som fylldes med bilder på samer, utan att någon frågat deras samtycke. Nu kanske du tycker att det är en ganska stor skillnad mellan en instagrambild och ett foto i en rasbiologisk bok men det är egentligen inte så stor skillnad, båda bilderna är ju av samma folkslag, båda även tagna utan samtycke.

Har man kolt så får man tydligen tåla att personer smygfotar en, för tydligen spelar våra åsikter eller vår personliga integritet ingen roll.

LÄS MER: Insändare: Svartklädda i trafiken – förstår ni ingenting?

Varför är det så svårt att respektera andra männi­skor? Man har inte kolt för att folk ska titta och smygfota. Ändå så förvandlas sättet folk ser på mig när jag tar på mig kolten. Från att gå från människa så är jag helt plötsligt ett cirkusdjur.

Nästa gång du vill ta bild på en person med kolt, fråga innan. Det krävs så lite för att säkerställa att personen som blir fotad ska känna sig bekväm. Tänk själv, hade du själv känt dig bekväm om någon smygfotat dig när du exempelvis sitter på bussen? Förmodligen hade du också blivit ganska illa till mods när du inser att du aldrig kommer att få veta var bilden hamnar.

Isabell

LÄS MER: Så här skickar du insändare till Metro

Kolten – ett samiskt klädesplagg

  • Kolt, dräkten som bärs av dockan på bilden, är ett traditionellt plagg som använts
    i många kulturer.
  • Kolten kan sägas vara en skjorta med vid nederdel, likt en kort klänning.
  • Koltarna ser olika ut, beroende på vilket område och släkt bäraren är ifrån. Dräktens helheten bestäms av vilket område man kommer ifrån och i detaljerna syns vilken släkt man tillhör. Utseendet varierar också beroende på bärarens kön.

Wikipedia

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Same