"Vi kan – om andra bara vill se oss som människor i stället för våra hjälpmedel!", skriver "Erika".
"Vi kan – om andra bara vill se oss som människor i stället för våra hjälpmedel!", skriver "Erika".

Vi måste sticka hål på fördomarna om fuktionsvariationer och rullstolsburna, skriver dagens insändarskribent.

Detta är en insändare. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag är en tjej på 27 år som är rullstolsburen.

Jag vill inget annat än att jobba. När ska någon se att jag är något mer än min rullstol?

Jag har varit aktivt arbetssökande i över två år och försökt motivera i varenda ansökan att jag kan och vill arbeta och vilka kvaliteter jag har som arbetstagare – till viss del tack vare min funktionsvariation.

Över 2 000 jobb har jag sökt, men möts ständigt av ett »tack, men nej tack«. Mycket på grund av fördomar och brist på kunskap. Det är även många som säger att jag inte får jobb eftersom jag inte har tillräckligt med arbetslivserfarenhet. Men hur ska jag kunna få det om jag inte får börja någonstans?

Insändare: Tänk på det här nästa gång du åker kollektivt

Jag vill inget annat än att jobba. När ska någon se att jag är något mer än min rullstol? Hur länge ska jag behöva kriga för att få ett arbete? Jag vill förändra. Jag vill leva ett värdigt och vettigt liv och jag vill träffa kollegor. Jag vill tjäna mina egna pengar och få en meningsfull vardag. Att vi inte har kommit längre än så här i vårt så kallade välfärdssamhälle 2019 känns skandalöst.

Vi måste börja tänka om och bli fördomsfriare och se mer möjligheter än hinder i samhället gällande funktionsvarierande personer. Vi har också kvaliteter. Vi kan – om andra bara vill se oss som människor i stället för våra hjälpmedel!

Vem där ute vågar ge mig en chans att visa att jag också kan sköta ett arbete?

Vem vågar ta steget tillsammans med mig och krossa årtionden av fördomar?

Erika

LÄS MER: Så här skickar du insändare i Metro

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset