Det finns ingen som helst strategi eller plan för att få män att söka sig till förskolan, skriver insändarskribenten.
Det finns ingen som helst strategi eller plan för att få män att söka sig till förskolan, skriver insändarskribenten.

De patriarkala strukturerna är cementerade när barnen lämnar förskolan, skriver insändarskribenten Stefan.

Detta är en insändare. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Sverige har världens mest generösa föräldraförsäkring. Män och kvinnor kan dela upp föräldra­ledigheten mellan sig. Bland annat för att papporna ska få en närmare relation till sina barn och kvinnorna inte ska förstöra möjligheter till karriär på arbetsmarknaden. Och för att jämställdheten är oerhört viktigt, naturligtvis.

Det finns inget seriöst arbete för att få in fler män i förskolan.

Man kan undra hur stor inverkan detta har på de små barnens syn på de patriarkala strukturerna? När barnen anländer till förskolan befolkas den till 97 procent av kvinnor. De allra flesta av de jag har haft att göra med saknar intresse av patriarkala strukturer och genusfrågor.

I mansdominerade yrken som militären, polisen och inom byggnads­industrin arbetar man aktivt för att få in fler kvinnor. I filmindustrin arbetar man för att få in fler kvinnliga regissörer och kvinnliga manusförfattare.

LÄS MER: Insändare: Det finns åsikter som inte är okej att uttrycka

Det finns inget seriöst arbete för att få in fler män i förskolan. Varken från Skolverket eller Sveriges Kommuner och Landsting. Det finns ingen som helst strategi eller plan för att få män att söka sig till förskolan. Detta är katastrofalt för de förskolebarn som går i förskolan. De patriarkala strukturerna är cementerade när barnen lämnar förskolan.
Stefan

LÄS MER: Så gör du för att skriva i Metro

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset