16-åringar är redo för att rösta, skriver insändaren.
16-åringar är redo för att rösta, skriver insändaren.

Just nu får man rösta till valet när man är 18 år. Det tycker jag är alldeles för sent, skriver dagens insändarskribent.

INSÄNDARE: Jag skulle vilja att man sänkte röståldern till 16 år. Vid den åldern är man tillräckligt mogen för att rösta och man kan ta eget ansvar.

Om man får rösta vid lägre ålder kommer man få in fler röster vilket kommer ge ett mer rättvist resultat i valet. Om man får rösta vid 16 års ålder får man också känna sig mer delaktig i vad som händer i samhället .

Nu kanske ni tror att de yngre röstarna inte kommer ta röstningen lika seriöst som de lite mer rutinerade röstarna, men det tror inte jag. Det kommer finnas 16-åringar som tar röstningen mer seriöst än de som är över 20 år.

För att lyckas med detta skulle riksdagen kunna ändra i lagen till nästa år.

Det skulle finnas några nackdelar: man skulle kanske behöva skaffa större lokaler till röstningen eftersom det skulle bli fler som röstar. Det skulle även kanske ta längre tid att räkna rösterna.

Jag tycker att ni partiledare där ute ska sänka åldersgränsen för röstningen till 16 år, så det blir ett mer rättvist valresultat.

En missnöjd medborgare 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset