"Hade ni varit djurvänner hade ni inte använt djur till sport­evenemang", skriver "Olle".
"Hade ni varit djurvänner hade ni inte använt djur till sport­evenemang", skriver "Olle".

Hästar mår bäst av att avnjuta gräs och stora ytor i stället för att drivas fram på ridbanor med en ryttare på ryggen, skriver insändarskribenten »Olle«.

 

Detta är en insändare. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det är en myt att männi­skor som är aktiva inom ridsporten är djurvänner.

Även om de själva tror på myten så måste den utrotas. Hästar är satta på jorden som egna individer och precis som vi männi­skor vill de inte bli utnyttjade. Människor har i alla tider kämpat för sin egen ­frihet.

Blod har spillts i kvinnokampen, medborgarrättsrörelsen och arbetarrörelsen. Då återstår frågan: När ska vi acceptera att djuren konstant ropar efter sin frihet?

LÄS MER: Insändare: Köp inte ett husdjur – adoptera ett i stället

Skillnaden på dem och oss är att vi måste föra kampen åt dem. Det finns inget i evolutionen som skapat en individ, i detta fall hästen, för att ha någon annan på ryggen. Hästen är i grunden självständig, bara för att den är psykiskt nedbruten betyder det inte att hästen vill.

Men alla andra djur som förtrycks då? Polishundar? Husdjur? Att djur slaktas, används av polisen eller avlas fram som husdjur är ett enormt problem. Men just nu håller vi oss till hästarna i ridsporten, djuren det inte pratas om.

Media har rapporterat flera gånger om dödsfall på tävlingsbanan. Självklart måste detta handla om stress.

LÄS MER: Insändare: Människor, likt hästar, slits också ut i sporter

Även om hästarna avlas fram för att prestera och vara tävlingsdjur förändras inte de fundamentala behoven av att avnjuta gräs, stora ytor och sällskap av artfränder.

Förlåt hästmänniskor, men hade ni varit djurvänner hade ni inte använt era djur till sportevenemang som är så långt ifrån deras naturliga miljö.

Men det är inte för sent. Ni kan strunta i barbariska evenemang som »Gothenburg Horse Show« och låta era hästar leva så naturligt som möjligt. Stöd inte avel. Bli vegan, så ses vi i ett samhälle bortom djurförtrycket. Det är möjligt.

Olle

LÄS MER: Så gör du för att skriva i Metro

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset