Många är vi som samlas på tåg och bussar varje dag.
Många är vi som samlas på tåg och bussar varje dag.

Mobilzombies, vagnvandrare, parfymmarodörer och mobilbabblare. Alla finns i kollektivtrafiken och gör resan till en allt annat än trevlig upplevelse, menar insändarskribenten.

Detta är en insändare. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

 

Många är vi som samlas på tåg och bussar varje dag. Här kommer en spaning över vilka som delar det gemensamma utrymmet.

MZ – mobilzombie

Finns överallt och av alla sorter. Denna pendlartyp är så upptagen med vad som händer på telefonens skärm att den rör sig uppseendeväckande långsamt. Kan stanna varsomhelst, närsomhelst. Kan inte hålla en rak linje och ser inte mötande trafik.

VV – vagnvandrare

Allmän, men vanligast på pendeltågen. Kliver med buller och bång genom vagnarnas mittgång och stryker mot, alternativt slår i, medpassagerarna. Får luften att virvla och golvet att gunga. VV jagar en utgång eller sittplats och orsakar en orolig »folkrörelse« strax före och efter varje station.

DS – dörrhålsstoppare

Tämligen allmänt förekommande. Kommer ur en vagn, en spärr, nedför en rulltrappa eller annat och tvärstannar i flödet för att se ut bästa vägen. DS anar inte att bakom denne finns tiotals medresenärer som vill ta sig framåt.

Läs mer: Så mycket höjs priset i kollektivtrafiken i år

PM – parfymmarodör

Något mer rar art, men understundom besvärande nog. Företrädesvis äldre damer och tonårspojkar. PM irriterar med överdoserad »väldoft« som sällan uppskattas av andra.

VT – väskterrorist

Allmänt förekommande med klar kvinnlig överrepresentation. Väska på sätet som hindrar andra att få sitta. Väska på armen som stöter emot andra eller hindrar de som vill passera i rulltrappor. En VV-VT kan till och med orsaka viss fysisk smärta hos sittande resande.

MB – mobilbabblare

Mycket vanlig. Finns två underarter: MBS, skriktyp, och MBL, långpratartyp. MBS förstår inte skillnaden på en telefon och en megafon medan MBL saknar förmågan att avsluta ett samtal hur meningslöst det än kan vara.  Då MBS och MBL kombineras kan en vagn/buss helt slås ut av störbabbel.

 

Spanar’n

LÄS MER: Så gör du för att skriva i Metro

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset