I stället för att oroa er för proteinbrist för vegetarianer och veganer, oroa er för ett överskott hos er som äter kött, skriver insändarskribenten.
I stället för att oroa er för proteinbrist för vegetarianer och veganer, oroa er för ett överskott hos er som äter kött, skriver insändarskribenten.

Det finns många bodybuilders som är veganer och jag förstår inte hur du i så fall kan tycka att du behöver mer protein än dem?, skriver "Trött på proteinsnacket".

Detta är en insändare. Det är personen som skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Varje gång jag berättar att jag är vegetarian får jag frågan om jag inte får proteinbrist. Oron för att en vegetarisk kost på något sätt generellt skulle vara proteinsnål är obefogad. Protein finns i  princip i allt vi äter, så bara vi äter en varierad kost är proteinintaget inte ett problem alls, enligt många källor. 

Livsmedelsverket skriver till exempel att det bara är de personer som äter en mycket ensidig kost som riskerar att få proteinbrist. Det gäller både vegetarianer och köttätare. Det finns även många bodybuilders som är veganer och jag förstår inte hur du i så fall kan tycka att du behöver mer protein än dem?

Protein finns i  princip i allt vi äter.

Jag är medveten om att det finns en tanke i dagens samhälle om att man ska äta så mycket protein som möjligt och att man oroar sig för att man får i sig för lite protein. Men forskare menar att man inte bör oroa sig för att man får i sig för lite protein, utan om något för att man får i sig för mycket protein. De kopplar nämligen ett för högt proteinintag av animaliskt protein med för tidig död, ett flertal cancerformer, hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. Denna koppling kan man inte se med det vegetabiliska proteinet.

LÄS MER: Insändare: Korna är inte fria, men inte vi heller

I stället för att oroa er för proteinbrist för vegetarianer och veganer, oroa er för ett överskott hos er som äter kött.

Trött på proteinsnacket

LÄS MER: Så här skickar du insändare till Metro

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset