"Utredningarna om hur primärvården kan förbättras har avlöst varandra under årtionden och det tycks inte hända någonting i praktiken", skriver insändarskribenten.
"Utredningarna om hur primärvården kan förbättras har avlöst varandra under årtionden och det tycks inte hända någonting i praktiken", skriver insändarskribenten.

Vårdpersonalen i allmänhet och läkare i synnerhet blir allt mer stressade i takt med att de privata aktörerna blir fler, skriver "En bland många bedrövade allmänläkare".

Detta är en insändare. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Vad är det som har hänt och händer med primärvården?

Primärvården är väldigt nära en kollaps, enligt mig. Många läkare stafettar och väljer att inte ta nya anställningar.

Faktum är att drägliga arbetsförhållanden skulle definitivt få den största delen av stafettpersonalen tillbaka till trygga anställningsvillkor. Med väldigt få undantag så står privatvården för kraftigt försämrade arbetsvillkor för vårdpersonalen i allmänhet och för läkarna i synnerhet.

LÄS MER: Regeringen vill styra upp vården

Vad händer när vården görs till en stor näringskälla för privata aktörer?

Äldrevården är ett briljant exempell på misskötsel och hur utsatta människor fått rulla i sin egen skit med privata vård­givare i spetsen.

Det är bara att se hur många lediga läkartjänster som annonseras hos privat­drivna vårdcentraler och fråga sig varför läk­arna lämnar dessa arbetsplatser?

LÄS MER: Agnes Arpi: Fortbildningsbristen inom vården är farlig för patienterna

Mycket vårdper­sonal just nu har sjukskrivit sig på grund av utmattning. Läkarna och övriga inom vården är ihjälstressade. Arbetsuppgifterna måste hela tiden anpassas till landstingens krav med förödande konsekvenser för personalen.

Vad gör politiker för att förbättra situation?

Utredningarna om hur primärvården kan förbättras har avlöst varandra under årtionden och det tycks inte hända någonting i praktiken.

Om nu vården till varje pris måste privatiseras tycker jag då att drömscenariot vore att hela vårdkedjan skulle ägas och styras kollektivt av vårdpersonalen. Enligt min mening så är en total kollaps av primärvården, som den ser ut i dag, oundviklig och kanske tyvärr en nödvändighet.

En bland många bedrövade allmänläkare

LÄS MER: Så gör du för att skriva i Metro

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Sjukvård vård