Insändarskribenten tror att skolan är en bidragande orsak till att ungdomar mår psykiskt dåligt.
Insändarskribenten tror att skolan är en bidragande orsak till att ungdomar mår psykiskt dåligt.

Metro har rapporterat att rekordmånga ungdomar numera behöver hjälp för psykisk ohälsa. Jag tror att en bidragande orsak är skolan.

Detta är en insändare. Det är personen som skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag har sett den upp­giften flera gånger förut i andra dagstidningar också – flera tonåringar än någonsin förr mår så dåligt att de behöver söka hjälp från professionella psykologer och ­psykiatriker.

Det här förhållandet, att våra unga mår så förbaskat dåligt, är ett rejält underbetyg åt den svenska välfärdsstatens allmänna skola, i mitt tycke. Det är nämligen i skolan som våra barns psykiska ofärd har sina rötter, tror jag.

LÄS MER: Stockholms stadsmission om problemet med psykisk ohälsa: ”Vi kan inte ta emot alla som söker sig till oss”

I  dag lär finns det ungdomar som inte ens lär sig att läsa och skriva ordentligt i skolan. Det blir ­tydligt om man ser till mätningar av ungdomarnas läsförmåga.

Så de mer anpassade barnen med bättre förutsättningar tror jag utsätts för en påtvingad intellektuell stagnation i skolan, i jämlikhetens namn.
Barn tvingas att sitta  i skolsalar utan något ­vettigt att sysselsätta sina hjärnor med. Det är hög tid att föräldrar ­vaknar och börjar göra uppror mot jämlikhets­dyrkan i välfärdsstaten. Och att de börjar göra uppror mot den offentliga skolans moderna, egalitära pedagogik.

Vi måste se till att skolan återigen blir en plats där barnen får uppleva intellektuell stimulans i stället för intellektuell stagnation!

Henrik

LÄS MER: Bris: Psykisk ohälsa bland barn ökar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset