Det är viktigt att vi har resp­ekt för dem vi har valt att företräda oss i politiken, skriver insändarskribenten "Anna May".
Det är viktigt att vi har resp­ekt för dem vi har valt att företräda oss i politiken, skriver insändarskribenten "Anna May".

Skillnaden i inkomst mot vad majoriteten av oss kan få fäller en aning olustig skugga över riksdagen, tycker insändarskribenten.

Detta är en insändare. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Kan den som tjänar 65 400 kr per månad verkligen föra medel- och låginkomsttagares talan och driva krav på rättvisa? Det är viktigt att vi har resp­ekt för dem vi har valt att företräda oss i politiken. Respekten är säkert befogad i många fall. Men skillnaden i inkomst mot vad majoriteten av oss kan få fäller en aning olustig skugga över riksdagen.

Det är en fräsch attityd att inte leva på en avsevärt högre nivå än dem man representerar.

Det viktiga i resonemanget är riksdagsarvodenas mininivå. Betydligt mer går till ordförande i utskott och liknande, för att inte tala om parti­ledare och ministrar. Den som bor mer än fem mil från riksdags­huset har rätt till gratis arbetsbostad i Stockholms innerstad och traktamente på flera hundra kronor för varje arbetsdag här. Ledamöter som avgår får behålla större delen av lönen i flera år efter att de lämnat riksdagen, ett slags »omställningsstöd«.

LÄS MER: Insändare: Tips till dig som vill vara trevlig

Ett parti i riksdagen gör på ett annat sätt: Vänsterpartiets ledamöter inklusive partiledaren tar ut 28 400 konor i månaden efter skatt och låter resten av arvodet gå in i partikassan. Oavsett var och ens åsikt om partiet ifråga är det en fräsch attityd att inte leva på en avsevärt högre nivå än dem man representerar.

Anna May

LÄS MER: Så gör du för att skriva i Metro

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Riksdagen Lön