Bristande kunskap gör att många antyder att den drabbade överdriver, skriver "Feminarum iure".
Bristande kunskap gör att många antyder att den drabbade överdriver, skriver "Feminarum iure".

Cirka 10 procent drabbas och det finns ingen botande behandling. Ändå vet många inte ens om att endometrios finns, skriver "Feminarum iure".

Detta är en insändare. Det är personen som skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det finns en smärtsam kronisk sjukdom som bara drabbar pojkar och män. Trots att den funnits länge och cirka 10 procent drabbas, har forskningen inte kommit särskilt långt.

Vissa läkare vet inte ens om att den finns.

LÄS MER: Insändare: Hundar är oärliga och farliga rovdjur

Patienten har oftast en oerhörd smärta vilket gör att det är svårt att sköta skolan eller jobbet.

Ibland måste man vara hemma i några dagar och äta smärtstillande. Ofta hjälper inte det. Patienten kan ibland inte stå eller gå, är svimfärdig och illamående. Ibland blir man hjälpt av operation, ofta inte. Sjukdomen kommer i skov. Ingen botande behandling finns att tillgå.

Sexlivet påverkas negativt, det kan vara svårt att bli förälder och det finns en ökad risk att få cancer.

Det är svårt att få en diagnos, då bristande kunskap inom sjukvården gör att man ofta normaliserar smärtan och tycker att patienten överdriver. »Sååå ont gör det väl ändå inte?«

Det är svårt att få en diagnos, då bristande kunskap inom sjukvården gör att man ofta normaliserar smärtan och tycker att patienten överdriver.

Ooops! Skrev jag pojkar och män? Förlåt, det ska stå flickor och kvinnor. Men annars stämmer allt. Sjukdomen heter endometrios och, som sagt, forskningen har inte kommit särskilt långt…

LÄS MER: Insändare: Vi behöver inte bröstmjölken från en annan art

Vill du veta mer om denna besvärliga, smärtsamma och kroniska kvinnosjukdom kan du gå in på endometriosföreningen.com eller Vårdguiden 1177. Du kan även följa instakontona #endometriosdoktorn och #endometriosen.

Läs gärna »Endometrios, mensvärken från helvetet« av Hulda Andersson.

Forskning och spridning av kunskap behövs!

Feminarum iure

LÄS MER: Så skickar du in en insändare till Metro

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset