Vi som har utbildat oss och arbetar inom tandvården för landstinget gör det för att vi vill hjälpa människor och göra samhällsnytta, trots låga löner, skriver insändarskribenten.
Vi som har utbildat oss och arbetar inom tandvården för landstinget gör det för att vi vill hjälpa människor och göra samhällsnytta, trots låga löner, skriver insändarskribenten.

Vi som har utbildat oss och arbetar inom tandvården för landstinget gör det för att vi vill hjälpa människor och göra samhällsnytta, trots låga löner. Jag förstår att du vill ha hjälp så fort som möjligt, men är det fullbokat tre veckor så är det så, skriver insändarskribenten.

Detta är en insändare. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag jobbar i receptionen på en Folktandvårdsklinik. Varje dag snittar vi på cirka 100 telefonsamtal. De allra flesta är trevliga och bemöter en med normal samtalston.

Sen har vi en del som ringer för att de har akut värk och vill komma omgående. Självklart erbjuder vi första möjliga tid. Somliga har inte varit hos en tandläkare på 15 år men kräver att få hjälp här och nu. Vi har väldigt högt patienttryck och kanske då inte kan ge en tid på en gång. Folk skriker och hotar och undrar om vi inte har något ansvar.

Ibland blir även tandläkare sjuka eller vabbar. En del har ingen som helst förståelse för det.

Vi försöker hjälpa så många vi kan men vi bedriver inte gruppvård. Det är en patient per rum som gäller. Ibland är en patient svårbedövad och det behövs flera injektioner innan vi kan påbörja själva behandlingen. Sådant kan dra ut på tiden, då vi inte vill tillfoga smärta.

Folktandvården drar in pengar till landstinget. Det finns akutmottagning för akuta fall, och det kryllar av privata tandvårdskliniker. Vi jobbar under pressat tidsschema och vill ge den bästa vården med höga krav på hygienrutiner. Då funkar det inte att ”klämma in” fler. Vi blir sena, patienterna får vänta, personalen får ingen lunch och hinner knappt gå på toaletten.

LÄS MER: Insändare: Nej, mobilen hör inte hemma i klassrummet

Vi som har utbildat oss och arbetar inom tandvården för landstinget gör det för att vi vill hjälpa människor och göra samhällsnytta, trots låga löner. Jag förstår att du vill ha hjälp så fort som möjligt, men är det fullbokat tre veckor så är det så. Ibland blir även tandläkare sjuka eller vabbar. En del har ingen som helst förståelse för det. Jag hoppas och önskar att patienter kan och vill förstå det här. Vi ger inte en tid om några veckor för att vi vill jävlas.

En tandsköterska som arbetar med tandvård sedan 14 år

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset