Forskarnas siffror talar klarspråk, ändå fort­sätter vi att leva som vi alltid har gjort. Det måste ändras, skriver insändar­skribenten.

Detta är en insändare. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Vet ni att vi svenskar är bland de tio sämsta av alla i världens länder vad gäller ekologiskt fot­avtryck? Om alla levde som vi i Sverige, skulle det behövas cirka fyra jordklot till förfogande.

Jag utmanar er, mina fina medmänniskor, att i dag ta första steget och ändra era ovanor och börja leva ett rikare liv, i samklang med naturen och varandra.

Forskarnas siffror talar klarspråk – klimatförändringarna med extrem­väder, bränder och naturkatastrofer är redan ett faktum. Vad gör vi? Vi lever på som vanligt – stressar och mår dåligt för att sedan shoppa det vi inte behöver, och snart är julhandeln här och väntas slå alla rekord. Vi slänger fullt användbara ting som mat, kläder och teknik­prylar och »unnar« oss ännu en flygresa för att vila upp oss.

Jag har insett hur kär jag håller Moder jord och vår natur. Jag är helt övertygad om att vi tillsammans kan nå resultat om vi hjälps åt, och att en omställning skulle betyda ett bättre liv där vi visar varandra omtanke och medmänsklighet – utan evig tillväxt, onödig
konsumtion och psykisk ohälsa.

Nu är det dags att gå från ord till handling. Jag utmanar er, mina fina medmänniskor, att i dag ta första steget och ändra era ovanor och börja leva ett rikare liv, i samklang med naturen och varandra. Vi har bara ett enda jordklot och det är dags att visa att vi bryr oss.

Tillsammans gör vi skillnad!

Sofie

LÄS MER: Så gör du för att skriva i Metro

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset