"Han bjuder in dig på fika. Väl inne så försöker att matcha ihop dig med hans brorson och pratar om att betala dig för dina tjänster (?!)", skriver "En trevlig tjej".
"Han bjuder in dig på fika. Väl inne så försöker att matcha ihop dig med hans brorson och pratar om att betala dig för dina tjänster (?!)", skriver "En trevlig tjej".

"Om en man börjar följa efter dig, försök att skaka av dig honom innan du kommer hem, det blir enklast så", skriver "En trevlig tjej".

Detta är en insändare. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Svar på Nisse Edwalls krönika »Fem vidriga risker med att vara trevlig«.

Vad tråkigt att du har så pass vidriga erfarenheter av att vara trevlig mot främlingar. Jag tänkte nyansera din dystra bild genom att dela med mig av ett axplock av trevliga erfarenheter av att vara just trevlig.

1. Man kan råka göra någon glad.
Om du råkar få ögonkontakt med en man som går i motsatt riktning kan du göra honom så pass glad och förväntansfull att han vänder om och följer efter dig. När du kommer in på en tom sidogata söker han kontakt och undrar om du vill följa med honom och ha lite roligt. Du tackar nej artigt och fortsätter. Sedan står han där och skriker efter dig att han inte är farlig. Trevligt med mänskliga kontakter.

2. Man kan få nya kompisar.
En främmande man börjar att prata med dig på campus. Du är artig och trevlig tillbaka. Efter ett tag börjar han bli lite mer närgången och du förklarar att du är upptagen. Varje gång han ser dig på campus efter det, vilket är många gånger, kommer han fram och frågar om du fortfarande är upptagen. Kul med en ny kompis.

LÄS MER: Insändare: Den gyllene ­regeln räcker

3. Man kan lära sig nya saker.
Du kan stå utomhus och laga cykeln. En man kan komma förbi och erbjuda sin hjälp. Du svarar trevligt men avböjer erbjudandet eftersom det inte behövs. Samma man cyklar upp jämsides med dig följande dag när du är på väg hem. Du svarar, är trevlig men inser efter ett tag att han följer efter dig hela vägen hem. Väl framme försöker han bjuda in sig själv så att ni ska kunna lära känna ­­­varandra lite bättre. Du nekar, vilket han har lite svårt att acceptera. Lärdom: Om en man börjar följa efter dig, försök att skaka av dig honom innan du kommer hem, det blir enklast så.

4. Man kan få fördelar.
Du går uppför sista backen hem. En man stannar vid dig och börjar prata. Han går rakt på sak och frågar om du bor ensam. Du förklarar sanningsenligt att du bor med din sambo. Han börjar beskriva var han bor så att ni kan ses för lite rajtan-tajtan hemma hos honom utan att sambon får reda på något. Vilka fördelar man får genom att vara trevlig.

5. Man kan bli bjuden på fika.
Du börjar prata med en rullstolsburen man vid mataffären och du hjälper honom att bära hem matkassarna. Han bjuder in dig på fika. Han ser hyfsat ofarlig ut och du tackar ja för att vara trevlig. Väl inne så blir han lite mer påträngande, försöker att matcha ihop dig med hans brorson och pratar om att betala dig för dina tjänster (?!). Men kaffet var gott.

En trevlig tjej

LÄS MER: Så gör du för att skriva i Metro

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om stalkning