"Olle" menar att djur far illa i både mjölk-, ägg- och köttindustrin. Här syns en ko mjölkas på en gård i Sverige.
"Olle" menar att djur far illa i både mjölk-, ägg- och köttindustrin. Här syns en ko mjölkas på en gård i Sverige.

"Förlåt hästmänniskor, men hade ni varit djurvänner hade ni inte använt era djur till sportevenemang som är så långt ifrån deras naturliga miljö", skrev "Olle" i Metro den 8/2 och fick svar på tal. Här är hans slutreplik.

Detta är en insändare. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Okej, låt mig se om jag fattat detta rätt. Personen under alias ”Inte vegan” svarade mig angående ridsporten. Personen börjar med att jämföra tvång med helt frivillig aktivitet, för att rättfärdiga utnyttjandet av hästar. Till att börja med så har hästen inget val, det har en människa som väljer att spela hockey, även om det är för att roa andra. Men de flesta väljer nog att idrotta för sin egen skull, eller vad tror du?

En annan sak som jag reagerade på var att personen uttryckte det som att vi ”ömmar mer för djur än för människor”. Män­niskor far illa både i vårt samhälle och utomlands. Men att vi skulle värna mer om djur än människor? Knappast.

LÄS MER: Granskning: De plågar och vanvårdar djur – men få döms till fängelse

I kött-, mjölk- och äggindustrin får ­djuren sätta livet till på in­humana sätt. På djurparker hålls de inlåsta hela sina liv på små ytor under onaturliga förhållanden och fullt friska djur avlivas. I pälsindustrin så lever minkar hela sina liv inlåsta utan att kunna utöva naturliga behov, de utvecklar snabbt stereotypa beteenden och sedan blir de flådda. Behöver jag fortsätta? Vi behandlar mördare, pedofiler och våldtäktsmän i fängelse bättre än vi behandlar de mest ­oskyldiga på vår jord.

Jag har inte förespråkat ett avvecklande av all typ av tävling. Det finns många roliga sporter att ägna sig åt, dock rekommenderar jag att inte hålla på med eller stötta sport där djur tvingas. Jag känner att vi alla innerst inne vet att om hästen själv fick välja, så skulle ridsporten inte existera.

Olle

LÄS MER: Så gör du för att skriva i Metro

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset