Sverige vill gärna visa sig vara på framkant när det gäller rättighetsfrågor men en rättighet som ofta glöms bort är en sådan basal sak som att få använda toaletten utan att behöva betala för det, skriver Tove.
Sverige vill gärna visa sig vara på framkant när det gäller rättighetsfrågor men en rättighet som ofta glöms bort är en sådan basal sak som att få använda toaletten utan att behöva betala för det, skriver Tove.

Något jag alltid saknar när jag kommer tillbaka till Sverige är de offentliga toaletterna. De är för det mesta rena, finns i alla köpcenter, busstationer och mataffärer och framför allt är de alltid gratis, skriver

Detta är en insändare. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag har just kommit hem efter tre år i USA och något jag alltid saknar när jag kommer tillbaka till Sverige är de offentliga toaletterna. De är för det mesta rena, finns i alla köpcenter, busstationer och mataffärer och framför allt är de alltid gratis.

Sverige vill gärna visa sig vara på framkant när det gäller rättighetsfrågor men en rättighet som ofta glöms bort är en sådan basal sak som att få använda toaletten utan att behöva betala för det. Jag tycker att det borde vara olagligt att ta betalt för detta. Många äldre lider av inkontinens och behöver ha enkel tillgång till toalett var de än är. Detsamma gäller för småbarnsfamiljer. Jag har till och med sett toaletter som kräver innehav av särskild teknologisk utrustning för att kunna användas. Göteborgs stad har de senaste åren investerat i en del gratis utomhustoaletter vilket givetvis är ett uppskattat initiativ.

LÄS MER: Insändare: Digitalisering gör livet långsamt

Problemet är dock att de existerar i separata små byggnader och inte inne i offentliga lokaler vilket gör dem mycket svåra att hålla rena och fräscha – det är sällan man vågar sig in genom dörren! Någon kanske invänder och hävdar att mitt förslag är orealistiskt med tanke på kostnader för underhåll och städing, men uppenbarligen fungerar det ypperligt i andra länder.

Så lås upp dörrarna till alla offentliga toaletter – det är en mänsklig rättighet och det är förkastligt att det inte ar en självklarhet.

Tove

LÄS MER: Så här skriver du en insändare till Metro.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset