Insändarskribenten ”Iro” har sett exempel på harmoni mellan samhällen och djurliv.
Insändarskribenten ”Iro” har sett exempel på harmoni mellan samhällen och djurliv.

”IRO” har tittat på två tv-program och ­undrar nu varför viltvård i Sverige handlar om att döda.

Fredagen 20 januari såg jag på SVT programmet ”Det nya Indien” om lejon i södra ­Indien som lever i ett harmoniskt förhållande med befolkningen.

Det var inte tal om att skicka ut ­jägare för att döda ett lejon som dödat en av byns kor. En ­lejoninna med två ­ungar som ­dödat en av byns män ­benådades då man ­ansåg att det var en naturlig ­reaktion att vilja försvara sina ungar.

Läs mer: Skyddsjakt tillåts på flygplats

Detta program följdes av programmet ”Besvärliga bävrar” som handlade om problem med unga bävrar i Wyoming, USA som försökt bosätta sig inpå bebyggelse där de kunnat ställa till översvämningar och åstadkomma oönskad trädfällning. Det var inte tal om att de skulle dödas. I stället hade man  ”äkta” viltvårdare som fångade in och flyttade bävrarna.

Sådana solskenshistorier är ovanliga i Sverige. Här handlar viltvård mestadels om att döda djur som anses ställa till problem, till exempel ett rådjur innanför stängsel vid vägar, en älg som kommit in i bostadsområde eller en björn som väckts i sitt ide.

I Sverige kontaktas ­jägare och djuren dödas och detta kallas viltvård. Borde vi inte i stället ha viltvårdare rekryterade via intresseorganisationer och myndigheter?

IRO

Detta är en insändare. Det är personen som skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

LÄS MER: Skyddsjakt på varg i Dalarna

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om djur SVT