Sluta dricka mjölk och äta kött, skriver Jonas från Köttfri måndag.
Sluta dricka mjölk och äta kött, skriver Jonas från Köttfri måndag.

Musikfestivalen Way Out West går återigen före och är i år mjölkfri. Ett inspirerande exempel, tycker Jonas från Köttfri måndag.

INSÄNDARE: Mjölkindustrin har dessvärre lyckats mycket bra med att förmedla sin ljusa bild av Bregottfabriken. Kor som betar i sommarsolen ses som en idyll och kosläppen på försommaren är populära tillställningar.

Flertalet tror att mjölk och andra mejeriprodukter är livsnödvändiga. De lanseras som probiotika, som sportdryck och som botemedel mot benskörhet. 

Nu är det dags att ifrågasätta dessa sanningar och på allvar börja reflektera över vad mjölk verkligen innebär för vår hälsa, för miljön och framförallt för de som måste producera den.

För varje dag som går blir mjölkpriset allt högre för korna. Deras kalvar tas ifrån dem direkt efter födseln och mjölken som var avsedd för kalven går i stället till människor för att ha på smörgåsen, på tårtan eller på jordgubbarna. De tvingas ge bort all sin mjölk. Faktum är att få djurslag i Sverige utnyttjas lika brutalt som mjölkkorna.

Vi måste bryta köttnormen och i stället skapa en vegonorm. Det kan vi göra genom att ta bort köttet, mjölken och osten från exempelvis skolor. Släng ut komjölken och lyft in den nyttiga, goda och snälla havremjölken i stället.

Jonas, Köttfri måndag

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset