När vi möter fattig­domen i Sverige vänder vi ryggen till. Vi kallar dem tiggare, skriver "Yvonne".
När vi möter fattig­domen i Sverige vänder vi ryggen till. Vi kallar dem tiggare, skriver "Yvonne".

Tiggeri­förbudet i Vellinge är bara ett av många tecken på hur vi ser på människor i yttersta nöd, menar "Yvonne".

Detta är en insändare. Det är personen som skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Högsta Förvaltningsdomstolen har bedömt att Vellinge kommuns beslut om att förbjuda tiggeri på vissa avgränsade platser är förenlig med ordnings­lagen. I Vellinge tycker många kommuninvånare att det är obehagligt att gå till mataffären eller System­bolaget där männi­skor tigger. Där kommuninvånare rör sig i samhället kommer det säkert att bli ett förbud för det stör utemiljön och den yttre fasaden och alla blir förskonade att se fattigdomen. Nu är det upp till alla andra kommuner att visa om de står upp för de mest utsatta eller tillåter en dominoeffekt. 

Under min livstid har Sverige haft en human människosyn och försökt stå upp för mänskliga rättigheter. Vi har tagit emot människor ifrån krigs­härjade länder, de som måste fly regimer som förtrycker. 

LÄS MER: Insändare: Vi behöver inte fler planeter – vi behöver agera

När vi möter fattig­domen i Sverige vänder vi ryggen till. Vi kallar dem tiggare. Medier skriver ofta artiklar om något som har hänt en EU-medborgare men trots att det finns ett nyhetsvärde så blir personerna aldrig namngivna.  

Politiker försvarar sig med att medlemsstaterna har ett ansvar för sina medborgare. Deras hemländer kan uppenbarligen inte erbjuda boende och arbete med en lön som man kan försörja sig på. Varför skulle de annars komma till Sverige och tigga?

Yvonne

LÄS MER: Så här skickar du insändare till Metro

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset