Striderna om Aleppo hårdnar. Arkivbild.
Striderna om Aleppo hårdnar. Arkivbild.

Den syriska regimen svarar med flygbombningar mot den koalition av rebeller som inlett en offensiv runt Aleppo. Samtidigt mobiliserar båda sidor sina styrkor inför vad som utmålas som ett avgörande slag om den söndertrasade staden.

På ett videoklipp från regimen ses hur flera mål i vad som uppges vara sydvästra Aleppo bombas från luften, rapporterar BBC.

Angreppen kommer efter att en koalition av jihadistgrupper och andra rebeller i helgen erövrade territorium söder om Aleppo och därmed hävdade att man lyckats punktera regimens belägring av de rebellkontrollerade delarna av staden.

Ökad koordinering

Koalitionen, med Jabhat Fateh al-Sham – som nyligen bytte namn från al-Nusrafronten efter att ha brutit med al-Qaida – i spetsen talar nu om en offensiv för att ta kontroll över hela staden.

– Det kommer lite överraskande. Det är typiskt för striderna i Syrien att många rebellgrupper går samman. Men om de denna gång varit så skickliga att de lyckats bryta belägringen, och kan göra ytterligare framryckningar, verkar det som att de är mer koordinerade än tidigare, säger Leif Stenberg, chef för Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet.

Damaskus har inte erkänt att man är på defensiven, men den regimtrogna nyhetsbyrån Sana rapporterar att styrkorna "omgrupperat".

Regimsidan har fått förstärkning med omkring 2 000 man, bland annat från Iran och libanesiska Hizbollah, uppger Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), enligt nyhetsbyrån AFP. Samtidigt ska hundratals rebellsoldater ha anlänt till Aleppo från omkringliggande provinser.

– Båda sidor mobiliserar sina styrkor inför den stora striden om Aleppo, säger SOHR-chefen Rami Abdel Rahman till AFP.

Nya fredssamtal?

FN har siktat på att de hittills fruktlösa fredsförhandlingarna ska kunna återupptas senare i augusti, och säkerhetsrådet håller senare under måndagen ett informellt möte med anledning av Aleppo-krisen.

Ett av många hinder för ett varaktigt eldupphör har varit att flera betydande rebellgrupper inte deltar.

– Hur det går i Aleppo påverkar den framtida internationella diskussionen kring Syrien. Om någon av dessa grupper, som inte finns representerade vid fredsförhandlingarna, vinner Syriens andra största stad skulle förhandlingarna framstå i ett mycket märkligt ljus, säger Stenberg.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset