Julia Fransson äter gärna larver som  snacks.
Julia Fransson äter gärna larver som  snacks.

Om femtio år äter vi gräshoppsburgare i stället för hamburgare, och som tillbehör har vi skalbaggslarver. På tisdagen presenterade femton forskare vid Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien sina gemensamma tankar om framtiden.

Lotta Bergseth

2063 kommer det att vara svårt att ta fram verksamma antibiotika, och därför blir djur potentiella smittspridare som får flytta långt från städerna. Årets julklapp spås bli en köttmaskin.

– Vi tänker oss att man blandar till exempel kycklingkrydda med muskelceller. Sen får maskinen göra resten. Det kommer att ta ungefär en vecka innan köttet blir klart, säger Julia Fransson, projektledare för framtidsprojektet.

I ett år har 15 forskare läst på, diskuterat och intervjuat experter för att ta reda på hur vi kommer att leva om femtio år. Stadsbor kommer att flytta ut på landet, eftersom det blir lättare att arbeta på distans. Men framför allt kommer vi alla att äta mycket insekter, som gräshoppor och fjärilar.

– De innehåller en stor mängd protein. Om man vill laga till dem kan man ju till exempel rosta. Men självklart kommer insekterna även att användas som foder i stor utsträckning, säger Julia Fransson.

Frågan är hur säker forskarnas prognos är.

– Man kan ju aldrig någonsin veta exakt vad som sker i framtiden, men jag tycker inte att det vi presenterar är orimligt på något sätt. En av de mest allvarliga sakerna vi spår om är den tilltagande antibiotikaresistensen, säger Julia Fransson.

I går presenterades framtidsprojektet vid Stockholms universitet. Kronprinsessan Victoria och Prins Carl Philip närvarade, och bland annat visades en reklamfilm som forskarna har gjort för köttmaskinen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset