En nattklubb i Malmö anmäldes av Djurens Rätt för att de hade akvariefiskar. Och Länsstyrelsen håller med anmälaren – den höga volymen och de blinkande lamporna riskerar att störa fiskarnas dygnsrytm.

Kinga Lezanska Sjölin

Nattklubben KB i Malmö får kritik från Länsstyrelsen efter att ha haft fiskar  bland blinkande lampor och högt ljud i lokalerna. 

Klubbande akvariefiskar är inte förenligt med djurskyddslagen. Därför tycker Länsstyrelsen att nattklubben Kulturbolaget (KB) i Malmö bör ta bort eller flytta sitt akvarium. 

– Fiskarna påverkas av ljudnivån och blinkande lampor som stör deras dygnsrytm, säger Henriette Bonde, djurskyddsinspektör. 

Djurens Rätt anmälde djurhållningen på KB efter tips om att nattklubben hade ett akvarium med cirka tio fiskar av arten ciklider. I Länsstyrelsens rapport konstateras att fiskarna visserligen har det rent och snyggt i akvariet men att de störs av klubbens blinkade lampor. 

Länsstyrelsen menar också att ljudvolymen med all sannolikhet överstiger 65 decibel vilket också skadar fiskarnas dygnsrytm. Men någon mätning av ljudvolymen i akvariet gjordes inte. 

– Det kan man göra om man är tveksam. I det här fallet är jag inte alls tveksam, säger Henriette Bonde.

Vd:n på KB, Totte Lundgren, säger att klubben själva ska göra en mätning för att ta reda på hur högt ljudet verkligen är i akvariet. 

KB har till den 31 oktober på sig att komma in med kompletteringar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset