Tonåringarna som dömdes för grovt förtal av andra ungdomar på Instagram är skyldiga sina offer över 570 000 kronor plus ränta i skadestånd.

LÄS MER: DÖMDA FÖR FÖRTAL I INSTAGRAM-MÅLET

Hur mycket var och en i slutändan betalar efter gårdagens dom i Göteborgs tingsrätt hänger bland annat på hur mycket deras mammor har råd att betala, hur mycket den andra betalar och hur länge Kronofogden jagar flickorna, som i dag är 15 och 16 år gamla, innan skadestånden har drivits in. 

– Den här skulden försvinner inte, säger Johan Krantz, controller på Kronofogden.

– Om de inte har rika föräldrar går de in i vuxenlivet med ekonomin körd i botten.

BAKGRUND: SÅ STARTADE INSTAGRAM-UPPLOPPEN

De båda flickornas vårdnadshavare, i det här fallet deras ensamstående mammor, ska betala skadestånd solidariskt med sina döttrar och riskerar att få betala  8 800 kronor var till var och en av dem som ska få skadestånd. En av kvinnorna som kan tvingas betala drygt 330 000 kronor säger att hon inte har råd.

– Jag har inte råd. Hon har gjort ett brott och får stå för det hon har gjort, säger mamman till 15-åringen som dömdes.

– Jag tycker inte att föräldrar ska åka på det, säger kvinnan och lägger till att det är omöjligt att hela tiden övervaka barnens, i hennes fall fem stycken, förehavanden på internet.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset