Tiggare i Göteborg och Stockholm hängs ut på nätet med bilder som taggats ”as”, ”häxa” och ”samhällsförfall”. Sedan 2012 har användaren lagt upp 350 bilder på tiggare. Efter vattenskandalen på Hemköp uppmanas nu besökare till att ”tvätta fler fönster”.

Urban Brådhe

Mer än varannan svensk vill förbjuda tiggeriet, rapporterade bland andra Metro tidigare i veckan. I Göteborg har frågan lett till demonstrationer och polisutredningar efter vattenskandalen på Hemköp på Stigbergstorget, då butikschefen slängde vatten över en tiggare.

Nu uppmuntrar ett Instagramkonto besökare att ”tvätta fler fönster” – med den kommentaren taggas bilder på tiggare som sitter utanför Hemköp. I en annan kommentar till en bild skriver en besökare "nu slår vi tillbaka".

– Det är ju en direkt uppmuntran till en brutal aggresivitet, och kanske till och med våld. Jag tror inte att det faller in ramen för uppvigling juridiskt men moraliskt är det helt förkastligt, säger Faktums chefredaktör Aaron Israelsson.

Gyrga, 46, från Bulgarien tigger på Stigbergstorget. Hon skäms över det – och det blir inte bättre av att folk behandlar tiggarna illa.

– Det känns inte bra, men jag har inget val för att få pengar till mat, säger hon med hjälp av sin son som tolkar.

Instagramkontot har sedan 2012 lagt upp 350 bilder på tiggare – och på de flesta är det tydligt att de är i Göteborg. Bilderna är taggade med ord som "as", "häxa" och "samhällsförfall". En man som ger en tiggare pengar får taggen "idiot".

Rasistiskt och potentiellt olagligt, menar Faktums chefredaktör Aaron Israelsson.

– Det uppenbara syftet är att skrämma iväg folk, man ser på vissa bilder att folk inte vill bli plåtade, men ändå så fotograferar man och lägger ut deras bilder på nätet, säger han.

Ett liknande konto har tidigare hängt ut tiggare i Stockholm. På bilder fotograferade i tunnelbanan och på huvudstadens gator visas tiggare eller nyheter ur tidningar där tiggarnas situation beskrivs med kommentarer som "kisslukt" och "lögnare".

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset