Tre klipp på Melania Trump är tillräckligt bevis för de självutnämnda experterna för att hon far illa i sitt äktenskap. Men i stället för att ta det på allvar har det blivit en grej att hånfullt driva med henne, skriver Lisa Magnusson.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det är helt otroligt så många experter på Melania Trump det finns numera. Tre korta videoklipp, mer behövs tydligen inte för att tvärsäkert veta allt om henne. I det första klippet kliver hon ur en bil och går upp för en halvtrappa utan att hennes man, USA:s nye president Donald Trump, eskorterar henne. I det andra klippet står de bredvid varandra, stela och tysta, medan det tidigare presidentparet kramar varandras händer och ser ömma ut. I det tredje, och mest spridda, klippet vänder sig Donald Trump om mot henne. Hon ler, men så snart han vänt sig bort igen mulnar hon, blickar oroligt ned och mumlar något.

Allt detta är bevis för att hon far fruktansvärt illa i sitt äktenskap, det är de självutnämnda experterna helt eniga om. Men ingen av dem verkar ta det på allvar. Det märkligaste av allt är att det till och med blivit en grej inom feministrörelsen att hånfullt driva med henne.

LÄS MER: Lisa Magnusson: Låt oss diskutera problemen – men inte utifrån hudfärg

Förra veckans gatuprotester för kvinnors rättigheter var en av de största demonstrationerna i USA:s historia. Till de budskap som spreds allra flitigast i sociala medier efteråt hörde skämt på temat om att Melania Trump förmodligen blir misshandlad och att hon till och med typ är Donald Trumps fånge, haha, ”blinka två gånger om du vill bli räddad, Melania!”. På Twitter trendade den sarkastiska hashtaggen #freemelania.

Ingen verkar fatta att hon finns på riktigt. Och det är kanske inte så konstigt. Vi lever i en bisarr tid, en clownernas era där det inte längre spelar någon roll hur saker faktiskt förhåller sig. Det är Donald Trump själv ett tydligt exempel på.

Sådana som han finns i Ryssland, Frankrike, Storbritannien, Nederländerna och på många andra håll, och de gör politiken både dummare och farligare, det har konstaterats om och om igen. Men det mest oroande av allt är att omvärlden så lätt låter sig sugas in i galenskapen. Donald Trump driver ju inte bara en kvinnofientlig politik. Ett av hans första beslut som president var att stänga personer från flera muslimska länder ute från USA. Kanadas premiärminister, Justin Trudeau, svarade genast med ett blommigt utspel om att hans land minsann välkomnar dem. I själva verket kommer Kanada inte alls att utöka sin flyktingkvot, visade det sig snart. Men Justin Trudeaus storslagna ord klickas och delas oförtrutet vidare ändå.

Nej, det är inte bara Donald Trumps anhängare som alltför lättvindigt offrar sanningen. Även de feminister och antirasister som utger sig för att slå vakt om den lånar sig uppenbarligen till det ounderbyggda och lättköpta utan att blinka, bara berättelsen är den rätta och talar till just deras känslor. Så förvandlas hela världen nu långsamt till en cirkusscen, och mitt i strålkastarljuset står Melania Trump. Kanske är hennes tomma blick inte ett tecken på att hon är död inombords, utan snarare en ytterst mänsklig reaktion på att ständigt ha miljoner blickar på sig? Att veta att varje steg hon tar kommer att användas som byggsten i parallella världar som glider allt längre bort från verkligheten, allt längre bort från varandra.

+ Barbro Lindgren. Så ljuvlig.
– När ska abortmotståndarna sluta vifta med Europakonventionens begrepp samvetsfrihet, som om den gav dem rätt att ta jobb som barnmorskor och sedan vägra utföra aborter? Det står uttryckligen i paragrafen om samvetsfrihet att den är underordnad lagen och andras rätt till vård.

LÄS MER: Lisa Magnusson: Feminismen måste fatta att ”vita män” inte alltid har mer makt

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset