Den första kyssen med en kärlek blir för många ett minne för livet. Men trots att kyssar kan vara så härliga är det inte ens hälften av världens befolkning som ägnar sig åt det intima kärleksutbytet, visar ny studie.

Alamy

Inte ens hälften av världens befolkning ägnar sig åt att kyssas.

En ny amerikansk antropologisk studie visar att långt färre människor kysser varandra än vad man tidigare har trott.

► LÄS MER: Studie: Kärlek uppstår sällan vid första ögonkastet

Förut har man trott att kyssar är något som engagerar de flesta människor, men enligt studien är det i själva verket knappt hälften – 46 procent – av världens kulturer som låter sina läppar mötas som ett sätt att visa kärlek, rapporterar BBC.

Enligt studien, som har har undersökt 168 olika kulturer jorden över, verkar kyssen vara en västerländsk kärlekstradition som gått i arv i generationen. I många andra delar av världen ses det inte alls som ett sätt att visa kärlek, utan snarare som äckligt och ohygieniskt. Kanske inte så konstigt – en dålig kyss kan nämligen överföra hela 80 miljoner bakterier, enligt BBC. 

Kyssen är så gott som unik för oss människor. Få djur kysser varandra som ett sätt att visa kärlek, i stället använder de kroppslukten för att avgöra om en potentiell partner är rätt för fortplantning.

LÄS MER: Jack och George har äntligen fått varandra – efter 54 år tillsammans 

Doften har stor betydelse även för oss människor, och forskare tror att vi har börjat kyssas när vi har sniffat på varandra. Kyssens funktion är därför att vi ska komma tillräckligt nära varandra för att se om vi passar ihop. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa