Universitets- och högskolerådets (UHR) generaldirektör Ulf Melin.
Universitets- och högskolerådets (UHR) generaldirektör Ulf Melin.

51 personer har upptäckts fuska under högskoleprovet. Nu kan polisanmälan och fängelse vänta – men det är inte förbjudet att hjälpa fuskarna, något som kan ses över, säger högskoleminister Helene Hellmark Knutsson (S).

Personerna som fuskat under höstens högskoleprov kommer att stängas av från de fyra kommande provtillfällena, och deras provresultat kommer inte att godkännas. Höstens prov är det första där fuskarna dessutom kan bestraffas.

– Vi kommer nu att göra en utredning och eventuell polisanmälan, säger Tuula Kuosmanen, som ansvarar för högskoleprovet på Universitets- och högskolerådet, UHR. En fällande dom kan ge dagsböter eller sex månaders fängelse.

Dyrt att fuska

Enligt tips och källor till UHR får fuskarna en liten kamera som kan fästas i knapphålet eller på glasögonbågar av en leverantör. Provet fotas av och skickas till leverantören, och provtagaren får information om provet i en liten hörsnäcka.

– Leverantörerna är väldigt duktiga personer som gjort högskoleprovet många gånger och vet hur det är upplagt, säger Tuula Kuosmanen.

UHR har inget sätt att komma åt själva leverantörerna juridiskt, men hoppas att polisen kan få upp ögonen för dem, när de börjar polisanmäla provtagare som fuskat. Mellan 30 000 och 100 000 kronor uppskattas fuskarna betala för sina resultat.

Inte förbjudet

Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, säger att det kan bli aktuellt att prata med justitiedepartementet om att komma åt leverantörerna.

– I dag är det inte förbjudet att erbjuda det här, det vi har gjort är att man (som provtagare) måste intyga på heder och samvete att man inte använder sig av den här typen av otillåtna hjälpmedel. Men det är fullt möjligt att vi kan föra en dialog med justitiedepartementet, säger hon.

Personerna ska ha avslöjats då UHR gjorde fyra olika varianter på det avslutande provpasset.

– Det är samma frågor men kommer i olika ordning. Då kunde vi se fall med avvikande svarsmönster, säger Tuula Kuosmanen.

Teknikstörande utrustning

I våras skickade UHR en skrivelse till regeringen med ett antal förslag om att försvåra för fuskarna. Utöver att man nu kan blir avstängd från att skriva provet i två år, få dagsböter eller fängelse, ville UHR få möjligheten att kroppsvisitera misstänkta fuskare eller att använda teknikstörande utrustning under provet. De förslagen utreds fortfarande.

– Den bollen ligger hos regeringen. I dag är det främst försvarsmakten som använder teknikstörande utrustning, så det är en ganska långtgående åtgärd, säger Tuula Kuosmanen.

Avskräckande

Helene Hellmark Knutsson säger att regeringen tittar på UHR:s förslag, men att man först vill vänta och se om de nya straffen får effekt.

– Min förhoppning är att det ska ha ett avskräckande syfte nu när det används för första gången. När det gäller de andra förslagen får vi titta på dem, men i dag är det bara tre myndigheter som har rätt att ha störningsutrustning. Det är försvarsmakten, FRA och försvarets materielverk, säger hon.

Trots åtgärderna har UHR upptäckt lika många fuskare den här hösten som förra, men UHR hoppas liksom ministern att de nya bestraffningarna kommer få en avskräckande effekt i framtiden.

Bertil Enevåg Ericson / TT
Fusk under högskoleprovet ska kunna polisanmälas. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset