Kungen och en rad politiker kommenterar nu dådet på Drottninggatan.
Kungen och en rad politiker kommenterar nu dådet på Drottninggatan.
Stockholmsdådet TT

Många uttrycker bestörtning efter dådet på Drottninggatan i centrala Stockholm.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) säger på en pressträff att hans första tanke var "inte här, inte nu".

Gustav Fridolin och Miljöpartiets andra språkrör, vice statsminister Isabella Lövin, säger att de allra mest tänker på drabbade och anhöriga och alla dem som nu gör insatser.

Fridolin beskriver att det första han tänkte var "inte här, inte nu". I känslan fanns också beslutsamhet och ilska.

Det är precis den beslutsamhet som har sköljt över den här staden de senaste timmarna, säger Fridolin.

På frågan om vad de vill säga nu till svenska folket säger Lövin:

Vi känner stor sorg och medkänsla med alla drabbade. Vi har nu alla tänkbara processer igång för att vi ska känna trygghet och att den som utfört det här attentatet ska ställas till svars, säger Lövin.

"Polisen är hjältar"

Liberalernas partiledare Jan Björklund säger att han har reagerat med bestörtning på dådet i Stockholm.

Ovetande och oskyldiga människor på Drottninggatan, på väg att fira helg, och plötsligt så... några dödas, andra skadas. Det är fruktansvärt. Och jag tänker såklart på de anhöriga som har nåtts av förfärliga bud i dag, säger Björklund till TT och berömmer polisen.
Mitt intryck är att polisen har gjort ett fantastiskt arbete och en professionell insats i dag, som vi alla måste tacka polisen för. De är hjältar som har stått i främsta linjen, tillsammans med andra, och med risk för sitt eget liv har hanterat de här situationerna.

Björklund tycker att det finns en slutsats som kan dras:

Vi måste visa en oerhörd beslutsamhet i att förebygga och förhindra attacker av det här slaget, men samtidigt måste vi klara av att bevara vårt öppna, liberala samhälle. Det är den balansgången vi måste klara av och det är också den stora utmaningen.

"Fruktansvärd attack"

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra säger till TT att händelsen är "en fruktansvärd attack på hela Sverige".

Det viktigaste nu, anser hon, är att inte låta "ondskan" segra.

Vi har sett det hända i andra länder, men känt innerst inne att det här ska väl inte hända oss. Det här slår mot hela vårt samhälle.
Precis när veckan är slut, påsklovet ska börja, är det någon som vill göra oss illa. Men ondskan ska aldrig någonsin få vinna över vårt samhälle och vårt sätt att leva, säger Kinberg Batra.

Hon berättar att hon under dagen haft flera kontakter med statsminister Stefan Löfven, och att regeringen under kvällen satt i extra sammanträde om det inträffade.

Nu måste vi göra vad vi kan för att samla oss. Det är inte tillfälle för inrikespolitiska konflikter, säger Kinberg Batra.

Twittrar deltagande

Flera andra politiker har twittrat ut sitt deltagande till offren. EU- och handelsminister Ann Linde (S) skriver att hon får många frågor och meddelar att hela regeringen är i säkerhet. Hon skriver också att alla bör vara uppmärksamma och lyssna till polisens information och avslutar: "Vi tänker på offren, deras familjer och de skadade".

"Följer med bestörtning de fruktansvärda händelserna i Stockholm. Tankarna går till de drabbade och deras anhöriga", skriver Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt twittrar:

"Nås av fruktansvärda uppgifter. Tänker på alla som drabbats och deras familjer".

"Bestört och bedrövad över att följa det misstänkta terrordådet i Stockholm. Tankar till de anhöriga som idag får besked ingen ska behöva få", twittrar KD:s Ebba Busch Thor.

Fis partiledare Gudrun Schyman twittrar: "Fruktansvärt det som hänt i Stockholm. Mina tankar går till skadade och anhöriga. Nu behöver vi alla hålla om varandra."

Carl Bildt (M), tidigare utrikesminister och statsminister, twittrar på engelska om attacken:

"Att stjäla en lastbil eller en bil och sedan köra den in i en folksamling. Det tycks vara den senaste terroristmetoden. Berlin. London. Nu Stockholm".

Kungen kommer hem

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skriver:

"Fruktansvärda händelser i Stockholm just nu, med både döda och skadade. Låt våra tankar gå till de drabbade och deras anhöriga".

Kungen och drottningen befinner sig i Brasilien, men avbryter sin resa för att komma hem till Sverige.

"Jag och hela kungafamiljen har med bestörtning tagit del av informationen om eftermiddagens attentat i Stockholm. Bakgrunden till och omfattningen av det inträffade är ännu inte känd. Vi följer utvecklingen men redan nu går våra tankar till de drabbade och deras familjer", säger kungen i ett pressmeddelande.

Han och drottningen befinner sig just nu på en resa i Brasilien men avbryter nu sin resa för att återvända till Sverige, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till TT. De väntas landa i Sverige igen på lördagen.

Kungen och en rad politiker kommenterar nu dådet på Drottninggatan.
Kungen och en rad politiker kommenterar nu dådet på Drottninggatan.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset