Tingsrätten friade en man för våldtäkt, domen möttes skarp av stark kritik och nu ska förhandling i hovrätten hållas.
Tingsrätten friade en man för våldtäkt, domen möttes skarp av stark kritik och nu ska förhandling i hovrätten hållas.

Kvinnan anmälde att hon våldtagits och bland bevisningen fanns ett vittne, skador på kvinnan och blodiga lakan. Men mannen friades i tingsrätten med motiveringen att det inte var ”som man tänker sig att en våldtäkt ska vara”. Domen mötte stark kritik och nu ska hovrätten säga sitt.

I april förra året kunde Metro berätta om den kritiserade domen. En man och en kvinna tog in på ett hotell i Stockholm, och efteråt gjorde kvinnan en polisanmälan.

LÄS MER: Domaren om den friande våldtäktsdomen: Läste upp domen flera gånger för nämndemännen

Mannen åtalades för våldtäkt och misshandel. Bland åklagarens bevisning fanns ett vittne, blodiga lakan och dokumentation av kvinnans skador.
Men mannen friades av Stockholms tingsrätt.

”Hon kan ha orsakat blessyrerna själv”

Domaren och en nämndeman ville visserligen fälla mannen, men två nämndemän ville fria, och utfallet blev en friande dom.

”Det har inte varit fråga om något bråk eller slagsmål, så som man tänker sig att en våldtäkt ska vara”, ansåg en nämndeman. Vidare hette det att ”hon kan ha orsakat blessyrerna själv”.

LÄS MER: Friade för att våldtäkten inte var ”som man tänker sig” – nämndemännen vägrar kommentera

Den andre nämndemannen som ville fria ansåg bland annat att kvinnans berättelse var ”naiv och inte kan leva upp till verkligheten”.

Experten: Urusel dom

Den tredje nämndemannen och domaren ansåg att kvinnans berättelse var ”klar, lång och levande”. ”Vi anser vidare att NN:s berättelse varit fri från felaktigheter, motsägelser, överdrifter och svårförklarliga moment, också i de fall hon blivit pressad under förhöret”, fanns att läsa under det långa avsnittet ”skiljaktig mening” i domen.

Den friande domen mötte stark kritik. Sven-Erik Alhem, förbundsordförande för Brottsofferjouren Sverige och tidigare överåklagare, kallade den ”urusel”.

Domen överklagades och i dag måndag ska rättegången inledas i hovrätten.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Våldtäkt brott