Mattias Ekholm, i mitten, vill ta en plats i Tre Kronor. Här med Filip Forsberg, till vänster, och Erik Karlsson, till höger.
Mattias Ekholm, i mitten, vill ta en plats i Tre Kronor. Här med Filip Forsberg, till vänster, och Erik Karlsson, till höger.

Tre Kronors backuppsättning ses som den absolut bästa i World Cup.Striden om den sista platsen till premiären mot Ryssland på söndag är intensiv.– Jag tycker jag ska vara med här, så jag försöker göra allt jag kan, säger Nashvillebacken Mattias Ekholm.

Det är den rutinerade 26-åringen och Anaheims framtidslöfte Hampus Lindholm, 22, som ser ut att strida med Ekholm om den sista platsen till premiären mot Ryssland.

Så de sista träningarna under veckan samt genrepet mot Europalaget i Washington natten till torsdagen, svensk tid, är den tid som finns att övertyga ledarstaben.

Fick spela forward

De har spelat varsin match mot Finland – även om Ekholm oväntat fick hoppa in på en forwardsplats i den andra matchen i Göteborg sedan Rickard Rakell blivit sjuk.

– Det var lite nytt, jag har nog inte spelat forward på tio år, men jag föredrar nog att vara back faktiskt, skrattar han.

Ekholm har rutinen och har spelat tre raka VM medan Lindholm gjorde landslagsdebut mot Finland i Göteborg. Båda är allroundbackar med både offensiva och defensiva kvaliteter. Förbundskapten Rickard Grönborg om hur han ser på backkampen:

– Analytiskt sett så är de nästan tvillingar. Det är två väldigt bra hockeyspelare som får stora uppdrag i sina klubblag och som har visat här att de är väldigt bra. Sedan om det är mellan dem två det står – det får vi se i slutändan. Det är mycket som kan hända med skador och sånt. Vi har sju väldigt kompetenta backar som vi känner oss trygga med.

In på återbud

Hampus Lindholm kom in sent sedan Detroitveteranen Niklas Kronwall tvingats lämna återbud på grund av knäproblem.

– Jag kan bara fokusera på mitt egna spel och på vad jag gör på och utanför isen, sedan får man se vad tränarna tycker och tänker.

Lindholm tillhör Anaheim, men har ännu inget kontrakt för den kommande säsongen. Det fick honom inte att tveka på att ställa upp.

– Det var bara att tacka ja. Detta är en resa som man inte får vara med om så ofta, så det ska bli riktigt kul. Mitt kontrakt är inget jag kan påverka själv.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset