Bli en viralgranskare du med.
Bli en viralgranskare du med.

Den 13 mars uppmärksammar Metro och Viralgranskaren Källkritikens dag. Här på Metro.se kan du göra flera olika uppgifter Viralgranskaren har konstruerat för att du ska bli bättre på att viralgranska.

Den 13 mars uppmärksammar Metro och Viralgranskaren Källkritikens dag, där vikten av att kritiskt granska påståenden som sprids på internet står i fokus. Viralgranskaren har tidigare tillsammans med Nätsmarta elever släppt en lärarhandledning. Nu får du dock möjlighet att själv viralgranska på Metro.se.

LÄS MER: Nu lanserar Metro Lilla Viralgranskaren för skolelever

Totalt finns 5 små ”lektioner” med uppgifter att göra. Bara att klicka sig in och börja viralgranska!

Uppgift 1: Vad är originalkällan till den här artikeln?

Uppgift 2: Vem äger webbsidan?

Uppgift 3: Hur såg Vita husets webbsida ut när USA:s tidigare presidenter styrde?

Uppgift 4:  I vilken Metroartikel användes den här bilden?

Uppgift 5: Vem lade upp den här Youtube-videon – och när?

LÄS MER: Ladda ner Lilla Viralgranskaren – lärarhandledning i källkritik

Källkritikens dag

Följ direktsändningen på Metro.se eller via Viralgranskarens Facebook-sida. Kl 12.30 startar sändningen med föreläsningar och tips på hur du kan bli en bättre viralgranskare. Jack Werner, en av grundarna till Viralgranskaren, berättar om bluffar och vandringssägners spridning på nätet i dag. För den som vill veta mer om hur internetbedrägerier går till så titta kl 13.45 då Peter Forsman, bedrägeriexpert på Internetstiftelsen i Sverige, talar.

Kom till Kulturhuset i Stockholm! Kl 17 öppnas portarna för allmänheten med panelsamtal om vad brist på källkritik kan leda till. Det är gratis och det är bara att dyka upp i Hörsalen – programmet pågår fram till kl 21.

Programmet:

17.00 Konspirationsteorier och propaganda – så ser det ut på nätet i dag. DN-journalisten Clas Svahn, professor Jesper Strömbäck, Karin Noomi Karlsson från Vetenskap och folkbildning, docent Mika Hietanen och Fredrik Konnander, analytiker på MSB .

18.00 Varför går vi på bluffar och fejkade nyheter? Psykologen Mattias Lundberg, folklivsforskaren Bengt af Klintberg, SVT-journalisten Jens von Reis, forskaren Armita Golkar, sociala medier-redaktören Janna Holmqvist och journalisten Jack Werner.

19.00 Myter och missuppfattningar om mat och hälsa. Professor Agnes Wold, forskaren Emma Frans, Lena Runius från 1177 Vårdguiden, Mats Ingelström, en av författarna bakom boken ”Kritiskt tänkande – i teori och praktik” och fysioterapeuten Jacob Gudiol.

20.00 Utdelning av priset Det gyllene förstoringsglaset

20.15 Intervju på scen med Snopes-reportern Bethania Palma

20.30 Publicistklubben-diskussion med Mathias Ståhle, journalist på Eskilstunakuriren, Helena Giertta, chefredaktör på tidningen Journalisten, Martin Wicklin, tidigare programledare för Medierna i P1, och Åsa Larsson, redaktör och en av Viralgranskarens grundare. Samtalsledare Björn Häger från Publicistklubben.

Vad kan man göra mer den här dagen?
Förutom att följa direktsändningen kan du gå in på Metro.se och testa att viralgranska själv. Du kan även ta del av Viralgranskarens lektioner på Lillaviralgranskaren.se.
Håll ögonen öppna efter andra som högtidlighåller Källkritikens dag – till exempel ditt bibliotek.
Var med och fira och uppmärksamma alla på vikten av källkritik!

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset