Förra veckan sade Statsminister Stefan Löfven (S) vid en pressträff att Sveriges restriktiva asylpolitik ska ligga fast tills EU har infört en gemensam politik.
Förra veckan sade Statsminister Stefan Löfven (S) vid en pressträff att Sveriges restriktiva asylpolitik ska ligga fast tills EU har infört en gemensam politik.

Fem sidoförbund inom Socialdemokraterna går emot ledningen gällande migrationspolitiken. Främst handlar det om permanenta uppehållstillstånd och möjligheten till familjeåterföreningen, enligt Ekot.

Socialdemokraternas samtliga fem sidoförbund, det vill säga SSU, kvinnoförbundet, Socialdemokrater för Tro och Solidaritet, S-studenter och HBT-socialdemokrater, går emot ledningen när det kommer till migrationspolitiken, rapporterar Ekot. 

Förra veckan sade Statsminister Stefan Löfven (S) vid en pressträff att Sveriges restriktiva asylpolitik ska ligga fast tills EU har infört en gemensam politik, vilket bland annat innebär att rätten till familjeåterförening är begränsad. Uttalandet gjorde att riksdagsledamoten Sara Karlsson (S) hoppade av sitt uppdrag i protest, och möter nu kritik inom partiets sidoförbund.

– Självklart är det så att SSU hade velat se både permanenta uppehållstillstånd och en förbättrad familjeåterförening, men det finns också flera delar i det här beskedet som vi välkomnar, säger SSU:s ordförande Philip Botström, till Ekot.

LÄS MER: Statsministerkandiaterna i ny debatt: ”Ingen av blocken kan lösa det själva”

Enligt Ekot säger samtliga sidoförbund att de vill göra det lättare för personer som har flytt till Sverige att återförenas med sina familjer, och kritiken kommer även från regionala S-politiker.

– Så som det är i dag ska människor vara oroliga över sina barn som är kvar i deras hemländer i krig och inte vet om de får stanna i Sverige, samtidigt som vi vill ställa massor med svåra krav på dem, att de ska lära sig svenska på mycket, mycket kortare tid än det ibland är möjligt, säger Ahmed Amin, vice ordförande för Socialdemokraterna i Gävle, till Ekot.

LÄS MER: Hånskratt vid årets första tv-debatt: ”Håll dig till ämnet”

Trots kritiken finns det delar inom Socialdemokraternas migrationspolitik som sidoförbunden, däribland SSU och S-kvinnor, håller med om.

– Jag är glad över att Socialdemokraterna, som det stora statsbärande partiet, orkar fortsätta att stå upp för asylrätten, säger SSU:s Philip Botström, till Ekot.

LÄS MER: Stefan Löfven i stor intervju: Situationen 2015 får inte komma tillbaka

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset