Sofie Melin och Alice Thunberg provsmakar av Emilia Kallis musselsoppa. Till höger läraren Erik Jansson.
Sofie Melin och Alice Thunberg provsmakar av Emilia Kallis musselsoppa. Till höger läraren Erik Jansson.

Elever på Kungsholmen gör sin egen kokbok. Vill ta sig till Kina.

Urban Brådhe

Isak Lishajko provsmakar sin lammstek som läraren Anto Hamne skurit upp.

Urban Brådhe

Vietnamesiska vårrullar.

Vietnamesiska vårrullar, spansk gazpacho, skotsk pudding – allting ska hamna i en kokbok som så småningom ska leda hela vägen till Kina.

Det är 33 sjätteklassare vid Internationella Montessoriskolan på Kungsholmen, i Stockholm som har samlat recept, lagat mat och fotograferat för att få ihop till en egen kokbok.

I flera år har klassen haft det kinesiska huvudspråket mandarin på schemat. Försäljningen av boken ska hjälpa till att finansiera drömresan till Kina om två år.

I veckan var det dags för tillagning, provsmakning och fotografering av de 66 maträtter som ska hamna i kokboken. Eleverna hade fått i hemläxa att hitta rätter som var lättlagade, internationella och hälsosamma.

Douglas Almqvist konsulterade sin skotska mamma för att få hennes recept på Eve´s pudding.
– Det är en läcker efterrätt som vi brukar äta hemma, berättade Douglas och visade stolt upp slutresultatet som hade garnerats med färska jordgubbar.

Isak Lishajko, som satsade på en rosa lammstek, såg självklart fram mot skolresan som är planerad till 2013.
– Kina är ett spännande land och den som vill bli affärsman och kan prata mandarin kommer ha ett klart försprång, ansåg han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset