Metros experter hjälper dig att hålla kollen på de stora fotbollsligorna.

Premier League

De drygt 400 miljoner kronor som Chelsea betalade för Andrej Sjevtjenko har hittills bara gett ett mål i avkastning. Trots det spelar ukrainaren från start i dag. Tränare Mourinho är tydlig: Sjevtjenko spelar tills han gör mål.
Men i ett lag som säger sig söka efter finess bänkar man knappast Didier Drogba, som är i sitt livs form. Så räkna med både Drogba och Sjeva på plan mot Aston Villa.
Chelsea söker efter formen och konkurrenterna hoppas att mästarnas statiska spel ska leda till ett regimskifte. Glöm det. För om Chelsea har tagit 15 av 18 poäng när laget är ur form kan inget stoppa skrytbygget.
Manchester United har stundtals spelat drömfotboll och möter Newcastle hemma i morgon. Men frågan är om inte Chelsea-Aston Villa är helgens riktiga toppmatch. Olof Mellbergs lag är ju till skillnad från Chelsea obesegrat.
Veckans hetaste: Peter Crouch. Volley-målet mot Galatasaray är ett konststycke för vem som helst. För en spelare på 202 centimeter ska det knappt vara möjligt.
Veckans snackis: Arsene Wenger firar tio år som
tränare för Arsenal. Den magre fransmannen har revolutionerat klubben
och faktiskt engelsk fotboll. Wengers framgångar banade väg för Benitez, Mourinho och Eriksson.
Veckans kallaste: West Ham. Fjolårets pigga nykomling har värvat tungt och fått svåra förväntningar på köpet. Bara en seger hittills för London-klubben.

Serie A

Den kallades länge för världens bästa liga och håller fortfarande absolut toppklass, men det har varit en tung vecka för italienarnas älskade Serie A. Av tre lag tog bara Milan poäng i Champions League, via 0–0 borta mot Lille.
Att Roma förlorade borta mot starka Valencia är inte mycket att säga om. Roma och Milan har också fortfarande stora chanser att avancera från gruppspelet. Värre då för Inter som efter 0–2 hemma mot Bayern München nu ligger riktigt illa till för att gå vidare.
Zlatan Ibrahimovic blev som bekant utvisad och klubbens egna ägare Massimo Moratti kritiserar tränaren Roberto Mancini för en alltför defensiv inställning. Pressen spekulerar i att den förre storspelaren snart kommer att ersättas på tränarposten.
Ett namn som nämnts är Sven-Göran Eriksson, som inte längre bara flirtar med  kvinnor, utan nu även med klubbar. Lazios gamle guldmakare längtar efter ett nytt jobb.
Veckans snackis: Palermos president Zamparini som vill se sitt lag misslyckas i Europaspelet. ”Ärligt talat skiter jag fullständigt i Uefacupen, den stör bara vårt spel i Serie A.”
Veckans hetaste: Fabio Cannavaro. Landslagskaptenen är Italiens snyggaste fotbollsspelare. I alla fall när kandidaterna till Miss Italien får säga sitt.
Veckans kallaste: Francesco Totti. Kungen av Rom ”bara” trea på samma lista.

La liga

Spanien har en bit kvar på jämställdhetsfronten, framför allt inom fotbollen. Men i veckan kom nyheten som borde få Fi att rodna: Ana Urquijo tar över anrika Athletic Bilbao och blir klubbens första kvinnliga president under dess 108-åriga historia. Allt händer i den krisklubb som den 45-åriga advokaten och mäklaren nu tar över. Eller rättare sagt: inget händer.
I stolta Athletic får bara basker spela. Och det har fungerat genom historien.
Athletic har åtta ligatitlar och 24 cuptitlar. Men den senaste framgången nådde baskerna för 22 år sedan, då de vann dubbeln.
Det fungerar inte att låsa sig till bara basker – men ingen vill erkänna det rakt ut.
Athletic Bilbao var på vippen att åka ur i fjol och är under strecket inför kvällens fight mot Barcelona hemma på San Mamés.
Klubben har aldrig åkt ur. Men den här säsongen eller nästa säsong blir det pannkaka om inget (mer) radikalt händer.
Veckans snackis: Samuel Eto'o. Barças målkung är borta i fem månader.
Det öppnar för...Saviola! Den populäre lille argentinaren håller faktiskt på att ta sig ur Rijkaards kylskåp.
Veckans hetaste: Säsongens första Madridderby är på ingående. Försnacket började sedvanligt i början på veckan. På söndag möts Real och Atlético på Santiago Bernabéu.
Veckans kallaste: Hämtat från ett Athletic-forum: ”En kvinna som president! Vad tycker ni om det?! Kom ihåg att fotboll är för män. Vet hon ens vad offside är?”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset